Hlavní obsah

Majitel restaurace v Rakousku to tvrdě schytal za větu o vepřovém mase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Notnou sprchu kritiky schytal majitel restaurace v hornorakouském lázeňském městě Bad Ischl za to, že vybízel ke konzumaci vepřového masa způsobem, který by mohl být vnímán jako výraz náboženské nesnášenlivosti.

Foto: Profimedia.cz

Hornorakouské lázeňské město Bad Ischl

Článek

Ve snaze přilákat zákazníky napsal křídou na černou tabuli vystavenou před vchodem do podniku následující větu: „Lidé, kteří jí vepřové maso, jsou z pohledu statistiky méně náchylní k tomu, aby sebe nebo jiné vyhodili do povětří.“

Počínání majitele restaurace odsoudili nejen kolemjdoucí, ale i mnozí účastníci diskuzí na sociálních sítích. Vepřové maso totiž nekonzumují například muslimové, protože islám považuje prase za nečisté zvíře, a nejedí jej ani Židé.

Jedna uživatelka napsala, že zmíněnou restauraci už dlouhá léta ráda navštěvuje, ale že ji věta na tabuli hluboce zklamala a zranila. „To není žádný humor, ale jasný rasismus,“ uvedla.

Rozhořčení ve veřejnosti bylo natolik silné, že se podle serveru oe24.at chystaly před restaurací demonstrovat i školní třídy.

Šéf podniku mezitím „zařadil zpátečku“. Na Facebooku napsal, že inkriminovanou větu našel na internetu a že vše mínil jako nadsázku a satiru.

„Uvedenou větu lze bohužel chápat jako nábožensky nenávistnou, což jsem si uvědomil až později. Tímto se veřejně omlouvám,“ uvedl s tím, že nikdy neměl v úmyslu někoho záměrně urážet nebo zraňovat.

„Specifická výzdoba provozovny.“ Žalobce zrušil stíhání tureckého majitele kebabu v Plzni za nápisy o Židech

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám