Hlavní obsah

Maďarský učitel chtěl dávat očkovaným žákům lepší známky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Učitel biologie na základní škole v maďarském městě Tamási asi 60 kilometrů jižně od Balatonu rozesadil žáky ve třídě podle toho, zda jsou očkovaní. Hrozil navíc, že očkovaným bude dávat lepší známky. Rodiče se vzbouřili. V Maďarsku je možné očkovat děti od dvanácti let.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Učitel místní školy na začátku školního roku oznámil svým žákům, že na jeho hodinách budou očkovaní žáci sedět zvlášť v předních lavicích a ti, kteří nedostali vakcínu proti covidu-19, se od nich oddělí do zadních lavic.

„Neočkované žáky učitel rovněž upozornil, aby nekašlali na své očkované spolužáky v předních lavicích,“ uvedl maďarský deník Blikk.

Ištván, jehož syn je žákem zmíněné školy, deníku řekl, že učitel měl další nemístné poznámky na adresu neočkovaných žáků. „Podle syna měl učitel říct, že očkované žáky bude klasifikovat o známku lépe než neočkované,“ stěžoval si Ištván.

Maďarsko chce vyrábět vakcínu Sputnik V

Evropa

Rodiče žáků označili chování učitele za nevhodné a podali stížnost u ředitele školy.

„Jeden z kolegů byl moc aktivní, ale už je vše v pořádku,“ přislíbil ředitel školy László Gasparics. „Učitele jsem si předvolal a upozornil jsem ho, že žáci nemohou být rozdělováni ve třídě ani klasifikováni podle toho, zda jsou očkovaní,“ dodal ředitel.

Gasparics zároveň označil učitele za dobrého člověka a zkušeného pedagoga.

Televize ATV v této souvislosti upozornila, že o očkování v případě dětí rozhodují rodiče.

„Jaký je to pedagog, který potrestá žáka horší známkou, když není očkovaný, i když o tom rozhodli jeho rodiče? To je jasná diskriminace,“ upozornila televize.

V Maďarsku dostalo vakcínu proti covidu už 185 tisíc žáků, což představuje 40 procent všech žáků ve věku nad 12 let.

Maďarský dirigent se dal očkovat přímo v průběhu koncertu

Zahraniční

V úterý v Maďarsku napočítali 246 nových případů nákazy koronavirem, tři lidé infekci podlehli. V nemocnicích je 208 pacientů s covidem, z nichž 26 je napojeno na umělou plicní ventilaci.

Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 814 064 lidí a celkem zemřelo 30 077 lidí. Celkem už bylo v desetimilionovém Maďarsku očkováno 5 825 831 lidí.

Druhou dávku dostalo 5 530 279 osob. Na 438 tisíc Maďarů už dostalo třetí dávku vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám