Hlavní obsah

Maďarský europoslanec za Jobbik je podezřelý ze špionáže pro Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Brusel

Maďarský europoslanec za radikální Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) je podezřelý z výzvědné činnosti ve prospěch Ruska, generální prokurátor proto požádal předsedu Evropského parlamentu, aby Bélu Kovácse zbavil poslanecké imunity. Informoval o tom list Magyar Nemzet. Kovács následně obvinění ze špionáže popřel.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský europoslanec Béla Kovács

Článek

Kovács je podle mluvčího maďarské generální prokuratury Gézy Fazekase podezřelý z pravidelných konspiračních kontaktů s ruskými diplomaty. Nedůvěru prý vyvolávaly jeho měsíčně se opakující cesty do Moskvy.

Podle Fazekase se vyšetřování týká trestných činů, za něž může být pachatel odsouzen ke dvěma až osmi letům vězení.

Kovács podezření odmítá. "Nikdy jsem nebyl pracovníkem žádné výzvědné služby, ať maďarské nebo zahraniční. Nikdy jsem s žádnou nespolupracoval a žádná se mě ani nepokusila naverbovat," reagoval europoslanec a dodal, že se hodlá imunity sám vzdát, aby mohl očistit své jméno.

Související témata

List Magyar Nemzet rovněž uvedl, že Kovácsova manželka má dvojí občanství, ruské a rakouské, a že dříve pracovala pro sovětskou tajnou službu KGB.

Reklama

Výběr článků

Načítám