Hlavní obsah

Maďarsko už měsíc předsedá EU, Orbán spíš posílil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán po měsíci předsednictví své země EU pochopil, že z něj sice velký evropský vůdce asi nebude, ale doma si může upevnit pozici odhodlaného vůdce národa. Řada Maďarů na jeho národovecká gesta a projevy ráda slyší.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Mně se líbilo, jak premiér dokázal obhajovat před europoslanci Maďarsko i Maďary,“ řekl Právu Géza Móza z Budapešti. Vystihl tím pocity mnoha spoluobčanů, jimž premiér umí kápnout do noty.

Zvláště Orbánovo emotivní vystoupení v Evropském parlamentu (EP) sklidilo mezi značnou částí obyvatel body. „Já Orbána nevolila, připouštím ale, že mu silná pozice premiéra umožňuje lépe prosazovat zájmy Maďarska,“ soudí například Anna Nagyová.

„Nemám dobrý pocit z toho, co Orbán dělá. Mně to zavání až diktaturou. Na druhou stranu si myslím, že v cizině dokáže zemi hájit docela dobře,“ dodává její přítel Péter Kiss.

Exministr zahraničí László Kovács v souvislosti s Orbánovým vystoupením v EP uvedl, že jako člen Evropské komise vyslechl deset programů rotujícího předsednictví, ale tak ostrou kritiku, jaká se snesla na Orbána, nikdy neslyšel.

Opozice prý pomlouvá zemi v Bruselu

Orbán před europoslanci hájil kontroverzní mediální zákon a jeho masivní kritiku v cizině fakticky označil za urážku Maďarska a maďarského lidu. „Kritika mediálního zákona je v pořádku, ale zemi a lid není možné urážet,“ hřímal z tribuny EP.

Podobně jako před lety slovenský premiér Vladimír Mečiar i současná maďarská vládní garnitura tvrdí, že za kritikou Maďarska z Bruselu stojí domácí opozice. Socialisté údajně pomlouvají Orbánovu vládu v Unii a tím škodí celému Maďarsku. „Před změnou režimu jezdili do Moskvy, teď jezdí do Bruselu,“ uvedl vydavatel deníku Magyar Hírlap Gábor Széles.

Další problém – dvojí občanství

Někteří obyvatelé Maďarska nicméně mají smíšené pocity z udělování maďarského občanství krajanům žijícím v zahraničí. „Maďarům v zahraničí bychom měli pomáhat, ale udělení občanství a hlavně možné udělení volebního práva zavání získáváním duší. Je jasné, že pokud Maďaři žijící v sousedních státech dostanou volební právo, budou z vděčnosti volit Orbánovu stranu FIDESZ,“ shrnuje důchodce András Ferenczi.

Analytici upozorňují, že masové udělování maďarského občanství může vyvolat určité bezpečnostní riziko. Maďaři ze Srbska budou moci s maďarským pasem cestovat například do USA. V tomto ohledu budou privilegovanou vrstvou ve srovnání s ostatními občany Srbska.

První přísaha nových občanů Maďarska z řad příslušníků maďarské menšiny v Rumunsku se má odehrát v den maďarského státního svátku 15. března ve městě Debrecín.
Redakci Práva se podařilo získat text přísahy: „Já … přísahám, že považuji Maďarsko za svou vlast. Budu věrným občanem Maďarské republiky, ctím a budu dodržovat její ústavu a zákony. Přiměřeně svým silám budu bránit svou vlast, přiměřeně svým schopnostem jí budu sloužit. Tak mi bůh pomáhej.“

Reklama

Výběr článků

Načítám