Hlavní obsah

Maďarsko ratifikovalo přistoupení Finska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský parlament v pondělí ratifikoval přistoupení Finska k Severoatlantické alianci. Pro vstup Finska hlasovalo 182 zákonodárců, šest bylo proti a 11 nehlasovalo.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Maďarští poslanci ratifikovali přistoupení Finska k NATO

Článek

Vstup Finska do NATO podpořili poslanci vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána i část opozice. Maďarsko bylo poslední členskou zemí Evropské unie, která vstup Finska do NATO ratifikovala.

Poslanec opoziční strany Naše vlast Előd Novák varoval, že ratifikace je krok ke třetí světové válce.

Z členských zemí Severoatlantické aliance neratifikovalo vstup Finska ještě Turecko. Země by měla schválit žádost Finska o vstup do NATO ještě před květnovými parlamentními a prezidentskými volbami. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana už ratifikaci nic nebrání, protože Finsko odstranilo všechny bezpečnostní překážky, které bránily jejímu vstupu do Aliance.

Švédsko zatím čeká

Podle Erdogana Helsinky splnily turecké požadavky, například v potírání terorismu.

Dokument o přistoupení Finska již schválil výbor pro zahraniční záležitost tureckého parlamentu. O vstupu Finska do NATO musí ještě hlasovat plénum tureckého parlamentu. Očekává se však hladké schválení.

V jiné situaci jsou zatím Švédové. Vstup Švédska dosud Maďarsko ani Turecko neratifikovaly a Ankara tvrdí, že Švédové podporují kurdské teroristy. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že od Švédska očekává další kroky, aby znemožnilo teroristickým organizacím financování, propagandu či nábor členů na svém území. Za teroristické organizace Ankara označuje Stranu kurdských pracujících (PKK), kurdské milice YPG či stoupence klerika Fethullaha Gülena.

Finsko a Švédsko se po ruské invazi na Ukrajinu rozhodly revidovat svůj letitý neutrální status a požádaly o vstup do Aliance.

Putin nechtěl expanzi NATO, teď mu na finské hranici poprvé létá americký průzkumný letoun

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám