Hlavní obsah

Maďarsko po průtazích schválilo nového ukrajinského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců čekal nový ukrajinský velvyslanec v Budapešti na schválení z maďarské strany. Kancelář maďarské prezidentky Katalin Novákové v úterý pro televizi ATV potvrdila, že nominaci Sándora Fedira schválila.

Foto: Profimedia.cz

Maďarská prezidentka Katalin Nováková

Článek

Fedir je profesorem univerzity v Užhorodu a od začátku ruské agrese slouží v ukrajinské armádě. Byl známý tím, že svým studentům přednášel telefonicky ze zákopů. V rozhovoru pro web hvg360.hu Šandor zdůraznil, že válka skončí, až bude osvobozené celé ukrajinské území. „Vítězství dosáhneme, když se nepřátelská země zřítí,“ zdůraznil. Fedir rovněž odmítá maďarskou státní propagandu, že Maďaři v Zakarpatsku jsou v ohrožení a že jejich práva jsou potlačována.

Kyjev žádal o agrément (souhlas hostitelské země) před několika měsíci, ale Budapešť s jeho udělením otálela. „Průtahy primárně nezavinila Katalin Nováková. Hlava státu vždy ruskou agresi důrazně odsuzovala,“ uvedla televize ATV.

Podle ukrajinských médií má maďarská prezidentka 23. srpna navštívit Kyjev, kde se zúčastní summitu tzv. Krymské platformy. Podle maďarských médií se má Nováková 20. srpna zúčastnit svatoštěpánských oslav v Zakarpatsku, kde žije početná maďarská menšina.

Nový ukrajinský velvyslanec už měsíce čeká, až ho Budapešť schválí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám