Hlavní obsah

Maďarsko kupuje na Slovensku půdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Budapešť

Slovensko chce upravit možnost kupování půdy a nemovitostí cizími státy na svém území. Bratislava tak reaguje na informace, že Maďarsko koupilo například budovy v Košicích a zřídilo speciální fond na nákup půdy v zemích střední Evropy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok (nominant strany Svoboda a solidarita) se pozastavil nad tím, že o těchto aktivitách Budapešti se dozvěděl až z médií. Vytkl to před časem svému maďarskému kolegovi Péterovi Szijjártóvi při jeho návštěvě Bratislavy, vysvětlení se mu však nedostalo.

Polí s řepkou v posledních letech ubývá

Stalo se

„Pro dobré vztahy je nevyhnutelná dobrá informovanost. Požádal jsem proto, aby Maďarsko uskutečňovalo vládní programy, které mají přesah na Slovensko nebo se realizují na našem území, po vzájemné dohodě a po odsouhlasení,“ zdůraznil šéf slovenské diplomacie.

Korčok jednal také s předsedou úřadu geodézie, kartografie a katastru Slovenské republiky Jánem Mrvou. Všechny katastrální úřady by od 15. října měly informovat příslušné státní orgány včetně resortu diplomacie o nákupu půdy nebo nemovitosti cizím státem.

Budapešť zřídila speciální fond

Maďarská vláda vytvořila kapitálový fond orné půdy, jehož cílem je nakupování půdy v oblasti středovýchodní Evropy, čímž mají být vytvořeny základy k mezinárodní expanzi domácích zemědělských podniků.

Nechci zasahovat do voleb, řekl Orbán v Ústí a odešel na setkání s voliči ANO

Domácí

Do fondu má směřovat až 400 milionů eur (přes deset miliard korun). Maďarsko sousedí s Ukrajinou, Rumunskem, Slovenskem, Rakouskem, Srbskem, Chorvat­skem a Slovinskem. Kdyby jen sedmina zmíněných financí posloužila k nákupu orné půdy na Slovensku, jednalo by se o více než 57 milionů eur (1,4 miliardy korun).

Slovenská média vypočítala, že by to stačilo k nákupu asi devíti tisíc hektarů orné půdy na území Slovenska.

Co platí

  • Po přechodném období po vstupu Slovenska do Evropské unie mohou cizinci kupovat nemovitost na území země.
  • Děje se tak bez ohledu na to, zda mají na Slovensku trvalý pobyt, či ne.
  • Mezi nemovitosti se počítají domy, byty, garáže, zahrady a pozemky.

Rumunsko už schválilo ochrannou legislativu související s ornou půdou, když nákup orné půdy podmínilo pětiletým trvalým pobytem v zemi a podnikáním v agrárním sektoru. „Slovenskou půdu považujeme za naše národní bohatství a národní dědictví,“ zdůraznil slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan a ohlásil legislativní kroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám