Hlavní obsah

Maďarsko brzy ratifikuje vstup Švédska do NATO, naznačil Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský parlament by mohl už koncem února schválit žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance (NATO). V sobotu to naznačil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslední zemí, která švédskou žádost o členství v NATO ještě neratifikovala.

Foto: MTI, Bez zdroje

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Je dobrou zprávou, že náš spor se Švédskem bude brzy vyřešen. Směřujeme k tomu, abychom na začátku jarního zasedání parlamentu mohli vstup Švédska do NATO ratifikovat,“ prohlásil Orbán ke svým stoupencům v Budapešti.

„Společně se švédským premiérem jsme v tomto směru učinili důležitý krok vpřed,“ řekl bez dalších podrobností Orbán. Příští schůze poslanců má začít ještě tento měsíc.

Předseda maďarské vlády současně kritizoval Brusel, že se „vrhl do rusko-ukrajinského konfliktu“. Maďarsko podle Orbána nadále zůstává „na straně míru“. „Stejně jako v otázce migrace budeme mít pravdu i v otázce války. Bohužel do té doby to bude stát další životy,“ konstatoval.

Orbán se vyjádřil také k letošním prezidentským volbám v USA. Podle svých slov by přivítal, kdyby se do Bílého domu vrátil Donald Trump. To by prý přispělo k míru ve východní Evropě.

Biskup Balog odchází po skandálu prezidentky z čela Maďarské reformované církve

Evropa

Orbán se dále zmínil o odcházející prezidentce Katalin Novákové, která abdikovala kvůli skandálu s udělením kontroverzní milosti zástupci ředitele dětského domova ve městě Bicske, jenž kryl sexuální zneužívání dětí. Podle premiéra byla Nováková žena na svém místě.

„Její odchod je správný, ale je to velká ztráta pro Maďarsko,“ řekl Orbán a označil Novákovou za dobrou reprezentantkou Maďarska v zahraničí. Připustil nicméně, že většina Maďarů udělení milosti odmítla.

„V případě pedofilních trestných činů neexistuje milost,“ zdůraznil Orbán. Předseda vlády už dříve řekl, že navrhne změnu ústavy, která by zakázala amnestovat pachatele zločinů na dětech.

V Maďarsku volí hlavu státu parlament a Orbánova strana FIDESZ zřejmě opět bez problémů prosadí do prezidentského úřadu svého kandidáta.

Velký protest v Budapešti. Náměstí zaplnily desítky tisíc lidí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám