Hlavní obsah

Biskup Balog odchází po skandálu prezidentky z čela Maďarské reformované církve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po skandálním udělení milosti maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou bývalému zástupci ředitele dětského domova, který kryl sexuální zneužívání dětí ředitelem ústavu, odchází z čela Maďarské reformované církve poradce hlavy státu biskup Zoltán Balog. Biskup to oznámil po pátečním zasedání synody reformované církve.

Foto: MTI, Bez zdroje

Biskup Zoltán Balog

Článek

Balog se již dříve omluvil za to, že hlavě státu poradil udělení milosti bývalému zástupci ředitele dětského domova ve městě Bicske. „S ředitelem dětského domova v Bicske jsem se nikdy osobně nesetkal. Jeho zástupce Endre K. nebyl odsouzený za pedofilii a jako poradce prezidentky jsem souhlasil, aby mu byla udělena milost. Mýlil jsem se a udělal jsem chybu,“ uvedl Balog ve svém prohlášení.

Balog zdůraznil, že pedofilii důrazně odsuzuje. „Je mi líto, že celá záležitost způsobila škody reformované církvi, za což se rovněž omlouvám,“ řekl Balog. O tom, jaký bude mít celá záležitost dopad na Maďarskou reformovanou církev, nerozhodnou podle Baloga média, opozice ani vláda, ale výlučně vedení církve.

Ředitel dětského domova ve městě Bicske János V. byl odsouzen k osmi letům za zneužití nejméně deseti nezletilých chlapců v letech 2004 až 2016, jeho zástupce Endre K. k více než třem letům odnětí svobody.

Web telex.hu uvedl, že Balog byl v minulosti šéfem, pak poradcem a mentorem Novákové. Bývalý spolupracovník Novákové webu doslova řekl, že Balog měl na prezidentku takový vliv, že „Kata udělá pro něj cokoli“.

Nováková oznámila v sobotu, že kvůli skandálu odstupuje z funkce. Úřadu se ujala v květnu roku 2022 a první funkční období mělo vypršet až v roce 2027. Není první maďarskou hlavou státu, která nedodrží standardní délku funkčního období. V roce 2012 odstoupil z funkce tehdejší maďarský prezident Pál Schmitt, když mu senát budapešťské Semmelweisovy univerzity odebral doktorský titul z důvodu plagiátorství.

Biskup se omluvil za špatnou radu prezidentce Novákové, ta kvůli němu přišla o funkci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám