Hlavní obsah

Velký protest v Budapešti. Náměstí zaplnily desítky tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Představitelé maďarského kulturního a společenského života svolali na pátek na budapešťské náměstí Hrdinů demonstraci proti zneužívání dětí. Akce reagovala na kontroverzní milost prezidentky Katalin Novákové pro zástupce ředitele dětského domova, který kryl sexuální zneužívání dětí, řada účastníků ale přišla dát najevo i své výhrady k vládě Viktora Orbána.

Demonstrace v BudapeštiVideo: Reuters

 
Článek

Mezi organizátory byli známí youtubeři, herci a další umělci. Pořadatelé oznámili, že na náměstí je přes 50 tisíc lidí.

Řečníci vystoupili na ochranu dětí před zneužíváním. „Nezůstaneme dál ticho a nebudeme uzavření v obrazovce,“ uvedl youtuber na náměstí Zsolt Osváth, který sám vyrůstal v dětském domově.

Youtuber Márton Szabó vyjádřil potěšení, že na náměstí nevidí ani jednu stranickou vlajku. „Nikdo nepočítal s tím, že někdo zneužije svou moc, že pustí opět mezi děti člověka, který kryl takovou zrůdu zneužívající děti,“ zdůraznil.

Biskup Balog odchází po skandálu prezidentky z čela Maďarské reformované církve

Evropa

Prezidentka loni udělila milosti bývalému zástupci ředitele dětského domova ve městě Bicske, který kryl sexuální zneužívání dětí ředitelem ústavu, když se to letos objevilo v médiích, vyvolalo to skandál.

Nováková minulou sobotu oznámila, že z funkce odstoupí, a kauzu neustála ani bývalá ministryně spravedlnosti Judit Vargová (FIDESZ), která měla stát v čele kandidátky vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána pro nadcházející volby do Evropského parlamentu.

Z čela reformované církve v pátek odstoupil také biskup Zoltán Balog, poradce prezidentky Novákové. Lidem na náměstí to však zjevně nestačilo.

Demonstranti v rukou drželi transparenty jako PEDOFIDESZ nebo Děti nejsou nástrojem propagandy. Ozvalo se také skandování „Máme toho dost“ a „Špinavý FIDESZ“.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Demonstrace v Budapešti

Populární zpěvák Attila Baukó, uměleckým jménem Azahriah, pozdravil shromáždění ve videu. „Pokud je za někým politický zájem, tak moci nesmrdí ani to, že se pedofilové dostanou do blízkosti dětí. Teď se snaží zdůrazňovat, jak bylo zodpovědné, že Nováková a Vargová odstoupily z funkcí, ale vždyť neměly jinou možnost. Pokud by však informace o udělení milosti nevyšla na veřejnost, tak by určitě neodstoupily,“ upozornil.

Organizátoři akce na sociální síti uvedli, že považují za důležité, aby zvedli hlas na ochranu obětí zneužívání, a upozornili také, že hrozí, že omilostněný muž může opět pracovat v blízkosti dětí.

Policie preventivně uzavřela nedalekou ulici Lendvay, kde má své sídlo Orbánova strana FIDESZ, a policisté chrání také blízké ruské velvyslanectví.

Kontroverzní milost maďarské prezidentky

Maďarská prezidentka Katalin Nováková se na jaře roku 2023 před návštěvou papeže Františka rozhodla omilostnit asi dva tucty odsouzených. Byl mezi nimi i zástupce ředitele dětského domova v Bicske Endre K., který léta kryl pedofilní činy svého šéfa a oběti nutil k tomu, aby stáhly své výpovědi.

Udělení milosti v tomto případu odhalil až v únoru 2024 server 444.hu. Redakci upozornil pozorný čtenář. Endre K. se měl z vězení opakovaně pokusit napadnout rozsudek a rozhodnutí o udělení milosti se nakonec dostalo do rozhodnutí odvolacího soudu.

Ředitel ústavu v Bicske János V. byl odsouzen k osmi letům za zneužití nejméně deseti nezletilých chlapců v letech 2004 až 2016, jeho zástupce Endre K. dostal tři roky a čtyři měsíce. Větší část trestu si už odseděl, když mu prezidentka udělila milost.

Zpráva o kontroverzní milosti vyvolala vlnu pobouření, Nováková následně oznámila abdikaci.

Nováková není první maďarskou hlavou státu, která nedodrží standardní délku funkčního období. V roce 2012 odstoupil z funkce tehdejší maďarský prezident Pál Schmitt, když mu senát budapešťské Semmelweisovy univerzity odebral doktorský titul z důvodu plagiátorství. Podle maďarských médií měl Schmitt ve své 215stránkové doktorské disertační práci opsat až 180 stránek z práce bulharského sportovního historika Nikolaje Georgieva.

„Kata pro něj udělá cokoli.“ Známý biskup v hlavní roli při pádu maďarské prezidentky

Evropa
Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Demonstrace v Budapešti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám