Hlavní obsah

Maďarsko a Čína chystají společné policejní hlídky na maďarském území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohodu o spolupráci v justici a v boji proti terorismu a organizovaném zločinu podepsalo Maďarsko s Čínou. Podle listu Die Welt ujednání umožní také společné hlídky maďarských a čínský policistů na území Maďarska. Budapešť tyto hlídky přirovnává ke společné práci maďarských a chorvatských policistů u moře v hlavní turistické sezoně či k maďarsko-rakouským hlídkám v Balatonu. Maďarská opozice ale hovoří o čínské síti, kterou Peking buduje pro sledování svých občanů.

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

Budova maďarského parlamentu v Budapešti patří k turistickým atrakcím, kterou čínští turisté nevynechají

Článek

„Policisté z obou zemí budou moci v budoucnu společně vykonávat hlídkové povinnosti, čímž přispějí ke zlepšení komunikace mezi občany a úřady obou zemí, ke zlepšení vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku,“ horovali pro dohodu podle Die Welt maďarský ministr vnitra Sándor Pintér a čínský ministr pro veřejnou bezpečnost Wang Siao-chung.

Maďarská opozice ale soudí, že se ujednání podobá tomu, které Čína uzavřela s „neunijním“ Srbskem. Tam mohou čínští policisté „dohlížet na bezpečnost“ na místech oblíbených návštěvníky z Číny. To v praxi znamená sledování a sběr všech „využitelných“ informací.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Podle Die Welt nyní z maďarské opozice zaznívají hlasy, že podobnou kontrolu Číňané zavedou na maďarském území.

„S čínskými investicemi přijíždí do Maďarska i mnoho čínských občanů. A na tyto lidi je potřeba podle čínského státu dohlížet,“ řekl odborník na maďarsko-čínské vztahy Szabolcs Panyi. Je podle něho nasnadě, že se Čína pro to snažila vytvořit v Maďarsku podmínky.

Koloman Brenner, poslanec maďarské opoziční strany Jobbik, varoval, že „čínští policisté patrně budou používat stejné metody, na jaké jsou zvyklí z domova a které jsou zcela cizí naší, evropské kultuře“.

Budapešť pode vedením premiéra Viktora Orbána udržuje dobré vztahy s Pekingem už léta, Až dosud šlo hlavně o ekonomiku. Maďarsko bylo první zemí EU, která se připojila k čínské iniciativě nové hedvábné cesty, kdy chce Peking prostřednictvím zahraničních investic posílit svůj vliv v zahraničí. Čína plánuje v Maďarsku několik projektů v hodnotě miliard eur, například továrny pro elektromobilový průmysl.

Některým sektorům čínské ekonomiky se v tichosti daří

Ekonomika

V souvislosti s investicemi roste počet Číňanů žijící v Maďarsku. Podle listu Hungary Today se při sčítání lidu v roce 2022 hlásilo přes 18 tisíc lidí, zatímco v roce 2012 jich bylo jen necelých 10 000. Odhady skutečného počtu jsou ale mnohem vyšší, podle listu jde nejspíš o desetinásobek.

To, že komunistická Čína své občany v zahraničí sleduje, není podle Die Welt žádným tajemstvím. Před několika lety ochránci lidských práv zveřejnili, že Peking si vytvořil mezinárodní síť ilegálních policejních stanic s cílem kontrolovat Číňany v zahraničí, zastrašovat je a případně donutit k návratu do vlasti. Z více než stovky odhalených stanic se řada nacházela na evropském území, většina z nich v Itálii. Předseda zahraničního výboru českého Senátu Pavel Fischer v říjnu 2022 uvedl, že dvě takové služebny Číňané vybudovali i v Česku.

Zdivočelá čínská policie nezákonně působí v zahraničí. V Česku má zřejmě dvě stanice

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám