Hlavní obsah

Maďarské železnice jsou kvůli podílu na deportaci Židů žalovány v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Před soud v americkém Chicagu míří maďarská státní železnice MÁV. Společnost žalovala skupina potomků osob maďarského původu, které přežily holokaust, kvůli údajnému podílu železnice na deportaci Židů do německého koncentračního tábora Osvětim za druhé světové války. Ve čtvrtek o tom informovala maďarská agentura MTI.

Foto: Profimedia.cz

Nacistický koncentrační tábor v Osvětimi, kde bylo povražděno přes milión lidí, velkou většinou Židů.

Článek

Soudní stání, ve kterém chce žalující strana vysoudit celkem 1,24 miliardy dolarů (23,7 miliardy Kč), by se mělo konat 22. dubna.

Žalobu podala v únoru skupina 93 potomků a dědiců Maďarů, kteří přežili holokaust a žijí většinou v USA nebo v Izraeli. Žalující strana údajně po devíti letech rešerší tvrdí, že maďarská železnice půjčovala nacistům vozy a přitom "velmi dobře věděla", že budou použity na transport 437 000 Židů do Osvětimi mezi březnem a říjnem 1944.

MÁV agentuře MTI sdělila, že zatím nedostala žádné oficiální dokumenty; ty však již prý dostalo maďarské ministerstvo spravedlnosti. MÁV nyní hledá v USA právní zástupce, kteří ji budou u soudu zastupovat.

Maďarský režim Miklóse Horthyho, který vedl Maďarsko až do října 1944, nebyl přes spojenectví s Německem nijak vyhraněně antisemitský a Židy na svém území dlouho nepronásledoval. V druhé fázi války však na nátlak Německa, a zejména pak po německém obsazení země, nabralo pronásledování Židů značných rozměrů. Celkem zahynulo na 550 000 maďarských Židů, většina z nich ve vyhlazovacích táborech jako Osvětim. Desítky tisíc Židů však zahynuly přímo v Maďarsku, a to při hromadných popravách zastřelením nebo během pochodů smrti. Ve stejném období zahynulo také na 50 000 Romů.

Reklama

Výběr článků

Načítám