Hlavní obsah

Maďarská vláda ustupuje od zřízení sporných správních soudů

– Budapešť

Maďarská vláda ustupuje od zřízení nového systému správních soudů. Oznámil to ve čtvrtek šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás. Kabinet podle něj chce, aby nejdříve byly vyřešeny spory ohledně nezávislosti soudnictví.

Foto: Profimedia.cz

Šéf kabinetu maďarského premiéra Gergely Gulyas

Článek

Nový systém správních soudů, který dosud prosazoval Orbánův konzervativní kabinet, vzbuzoval řadu pochybností. Kritizováno bylo, že by byly nové instituce vyňaty ze současného justičního systému a hlavní slovo při jmenování soudců by měla vláda.

Nové správní soudy měly podle plánů vlády rozhodovat i o ožehavých tématech, jako jsou stížnosti na průběh voleb, spory kolem povinnosti vládních úřadů poskytovat informace nebo o rozhodnutích úřadu pro dohled nad médii. Dosud v těchto případech v Maďarsku rozhodují soudy obecné.

Obavy z Orbánova ovládnutí justice

Kritici neskrývali obavy, že Orbánova vláda, která v uplynulých letech ovládla většinu oblastí maďarského veřejného života, reformou získá další nástroj pro kontrolu justice.

Gulyás na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že vláda je toho názoru, že nový systém správních soudů je v souladu s evropskými standardy a principy právního státu. Nicméně chce, aby nejdříve byly vyřešeny spory provázející tuto reformu.

Reuters připomíná, že Maďarsko letos změnilo některá opatření ze soudní reformy, která kritizovali odborníci na ústavní právo z Benátské komise, poradního orgánu Rady Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám