Hlavní obsah

Maďaři vypískali slovenskou hymnu, Bratislava kvůli tomu předvolala velvyslance

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během pondělního kvalifikačního utkání ve fotbale mezi Maďarskem a Slovenskem v Budapešti došlo podle slovenské diplomacie k hanobení státních symbolů, národnostním urážkám ze strany domácích fanoušků, kteří vypískali slovenskou hymnu. Slovenské ministerstvo si v této souvislosti předvolalo maďarského velvyslance Tibora Petőa.

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

Slováci v pondělním utkání porazili Maďary 2:1. Atmosféru na stadionu chce řešit slovenská diplomacie.

Článek

Slovenská diplomacie ve svém prohlášení odsoudila urážlivá protislovenská hesla a hanobení státních symbolů.

„Podobné projevy jsou neakceptovatelné nejen na stadionu, ale i kdekoliv jinde,“ uvedl resort slovenské diplomacie. Slovenské ministerstvo poukázalo na nebezpečí podobných projevů, které mají potenciál narušit vztahy mezi oběma zeměmi i klidné soužití Slováků a Maďarů.

Hysterická reakce

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó označil reakci Bratislavy za „přehnanou a hysterickou“. V pátek v televizi M1 připomněl, že v čestné lóži sledoval utkání po boku maďarského premiéra Viktora Orbána i předseda slovenského parlamentu a vládní Slovenské národní strany Andrej Danko, který se pochvalně vyjádřil k atmosféře na stadionu. Slováci v kvalifikačním utkání na EURO vyhráli 2:1.

„Pokud bych já předvolal slovenského velvyslance pokaždé, když se slovenští fanoušci neuctivě chovají k Maďarům, slovenský velvyslanec by byl neustále na ministerstvu,“ poznamenal Szijjártó.

Foto: Foto Andreje Danka

Andrej Danko a Viktor Orbán před utkáním

Na zmíněném kvalifikačním utkání způsobil policii největší problém fakt, že do sektoru vyhrazeného fanouškům hostů si zakoupili vstupenky i členové tvrdého jádra příznivců Dunajské Stredy, kteří fandili Maďarsku. Sektor hostí tak musel rozdělit kordon policistů, aby nedošlo k přímému kontaktu obou táborů.

„Pořadatelé neřešili naše stížnosti. Dokonce pomohli Maďarům, aby v našem sektoru přivázali na zábradlí maďarskou vlajku,“ upozornil jeden ze slovenských fanoušků.

Atmosféra v průběhu utkání byla napjatá a před stadionem se prodávaly například také šály s přeškrtnutým nápisem Szlovákia a dodatkem „szar“ (hovno).

Deník Nový čas v pátek informoval, že u hotelu Rila nedaleko stadionu došlo k fyzickému napadení několika slovenských příznivců. „Skončilo to zlomeninami rukou, nosů, žeber na naší straně. O pohmožděninách ani nemluvím,“ uvedl Miroslav, jeden z napadených fanoušků.

Reklama

Výběr článků

Načítám