Hlavní obsah

Macron ztratil většinu v parlamentu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ztratila většinu v parlamentu, když část jejích poslanců odešla, aby založila novou stranu. Uvedla to v úterý stanice BBC.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Z Macronovy strany Republika v pohybu (LREM) odešlo sedm poslanců. Spolu s šesti dalšími, kteří dříve také podporovali Macrona, zakládají novou stranu Ekologie, demokracie, solidarita.

Po jejich odchodu má Macronova strana jen 288 poslanců v 577členné dolní komoře parlamentu.

Podle francouzských politických komentátorů to ale není pro Macorna fatální, protože jeho strana LREM má ještě podporu dvou dalších stran - centristické MoDem a středopravé Agir, které mají dalších 56 poslanců.

Macronova strana v posledních měsících trpí odchody svých poslanců a sedm nových přeběhlíků bylo pod velkým tlakem stranického vedení, aby zůstali. Dva poslanci, kteří se chtěli také přidat k nové partaji, na poslední chvíli od svého záměru ustoupili, uvedl list Le Figaro. I tak LREM přišla o většinu.

Poslanci odcházejí podle BBC proto, že strana nedokázala překonat politické rozdělení, jak slibovala, a navíc zamířila napravo, což nevyhovuje levicovému ekologickému křídlu. Macron sám má po protestech žlutých vest podporu hlavně ze strany pravicového elektorátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám