Hlavní obsah

Macron vyvracel dezinformace v triku se záhadným ornamentem. Spustil konspirace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron se rozhodl osobně vyvracet dezinformace o očkování a v pondělí se do toho na TikToku skutečně pustil. Záhy se však ukázalo, že nevhodně oblečen. Víc než jeho vyprávění o průkopníkovi vakcinace Louisi Pasteurovi totiž zaujalo jeho černé triko se záhadným logem na hrudi. A konspirátoři mají žně.

BEZ KOMENTÁŘE: Z Macronova projevu nejvíc zaujalo logo na jeho trikuVideo: TikTok Emanuel Macron

 
Článek

Je to podprahové poselství? Logo tajného spolku či jiný symbol? Nebo je to prostě sova na triku? Internetové sociální sítě plní dotazy a možné odpovědi týkající se trička s malým ornamentem na levé části hrudníku. Elysejský palác na žádost o vysvětlení zatím nereagoval.

Ornament patrně budí pozornost pro svou jednoduchost, a tedy i nejednoznačnost – sestává ze tří bílých vyplněných trojúhelníků a dvou koleček na černém podkladě, přičemž černý a bez dalšího potisku je i zbytek trička. Macron zaujal už tím, že na videu nevystupuje v saku nebo alespoň v košili, jak je u něj zvykem.

Bohemian Club to nebude

Jedna z původních teorii podle britského deníku The Guardian pracovala s možností, že se jedná o logo Bohemian Clubu, politického zájmového uskupení, které bylo založeno v roce 1872 v Kalifornii. Dnes se jedná o čistě mužský exkluzivní klub vlivných amerických, evropských a asijských byznysmenů a politiků. Jenže – Bohemian Club má sice v logu sovu, ale jinou a doprovázenou písmeny BC. Toto vysvětlení tedy padá.

Francie: Povinná vakcína pro zdravotníky i hasiče

Koronavirus

Někteří konspirátoři ale tvrdí, že tričko nevěstí nic dobrého ani v případě, že neznačí příslušnost k nějakému tajnému kultu nebo elitářskému klubu. Už samotný fakt, že ornament připomíná sovu, je údajně zlý. Sova je podle románské tradice poslem smrti, nosí smůlu, ztělesňuje černou magii nebo přinejmenším osamělost a smutek.

Jste hlučné ovce, vzkázal francouzský ministr odpůrcům injekcí

Evropa

Macron sice některým uživatelům internetu nasadil brouka do hlavy, jiným se ale jeho nápad líbil. Například redakci deníku Le Figaro. Ta ocenila, že francouzský prezident na TikToku, což je internetová platforma především pro mladé, působil „střízlivým, avšak uvolněným dojmem“. Navíc prý byl „social friendly”. Ať už to znamená cokoliv.

Ať už je smysl symbolu na tričku jakýkoliv, můžete ho mít taky. Za 20 eur, tedy asi za pětistovku, už je k mání na internetu.

Macron naléhal, Francouzi se očkují

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám