Hlavní obsah

Přítomnost vojáků na Ukrajině? Neomezujme se tam, kde nemusíme, řekl Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neměli bychom si zavírat možnosti podpory Ukrajiny, uvedl v úterý český prezident Petr Pavel po jednání s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Pavel vyzval k rozšíření forem pomoci včetně možné přítomnosti na Ukrajině. Tu minulý týden nadnesl právě francouzský prezident.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci s prezidentem Petrem Pavlem

Článek

Pavel zdůraznil, že nehovoří o vyslání bojových jednotek, ale o formách asistence a „nebojovém angažmá“.

„Jsem pro to, abychom hledali nové způsoby včetně pokračující diskuse o možné přítomnosti na Ukrajině,“ řekl český prezident, podle něhož musí hrát Evropa větší roli při odstrašení Ruska.

„Neomezujme se tam, kde nemusíme,“ dodal.

Macron v Praze: Rusko nesmí vyhrát

Domácí

Je podle něj identické, budou-li například ukrajinští vojáci absolvovat výcvik se západními instruktory v jejich domovských zemích, nebo přímo na Ukrajině.

„Ukrajina, přestože napadená, je stále suverénní zemí,“ připomněl, že případná výcviková mise není porušením žádných mezinárodních pravidel.

„Je to jenom na nás, jakou formu asistence zvolíme,“ dodal.

Ukázat rozhodnost

Macron po jednání odmítl defétismus. Poukázal na to ošemetnost přístupu, kdy se každý den vysvětlují vlastní strategické meze vzhledem k někomu, kdo rozpoutal válku a žádné meze nemá.

„Zeptejte se prezidenta Putina, co je připraven neudělat. Kdo rozpoutal válku na Ukrajině? Vladimir Putin. Kdo hrozí jadernou zbraní? Prezident Putin. Jaké jsou jeho strategické meze?“ položil si otázku Macron a připomněl, že evropské země nemohou stále jen spekulovat nad možnými reakcemi Ruska a musejí ukázat rozhodnost.

Macron pro Novinky: Jsem rád, že mám v Česku silné evropské partnery

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám