Hlavní obsah

Lvov začíná s ochranou památek před případným bombardováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Úřady ve Lvově zahájily práce na záchranu památek před bombardováním a ostřelováním. Z veřejných prostor se odstraňují sochy, které se dávají do ochranných obalů a uklízejí. Vitráže v kostelech se chrání dřevotřískovými deskami, píše server kyivindependent.com s odvoláním na zprávy Ukrajinské společnosti pro ochranu historických a kulturních památek.

Foto: Pavlo Palamarchuk, ČTK/AP

Ve Lvově se sochy balí a vitrážová okna v kostelech se obkládají dřevotřískovými deskami.

Článek

„Sochy na schodech do kostela sv. Antonína díky restaurátorům a dalším lidem dostávají ochranné štíty, aby byly chráněny před ostřelováním,“ píše server. „Doufáme, že tuto preventivní akci neprověří skutečné výbuchy. Jsme ale rádi, že jsou cenné součásti této památky chráněny,“ píše společnost pro ochranu historických a kulturních památek.Historické centrum Lvova patří mezi památky UNESCO.

V Borodjance uvázla pod troskami stovka lidí, záchranáři k nim nemohou kvůli palbě

Evropa

Ruská invaze na Ukrajinu už některé památky na svědomí má. Například muzeum v Ivankivu asi 80 kilometrů severozápadně od Kyjeva, bylo poničeno. Mají to dokládat satelitní snímky.

Muzeum zaměřuje na archeologii, místní dějiny a výtvarné umění a má ve sbírkách i díla významné ukrajinské umělkyně Marije Prymačenkové (1909-1997). Ukrajinské ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo, že shořelo na 25 děl umělkyně, která je považována za představitelku naivního umění a obdivovatelku Pabla Picassa. Informace o zkáze a jejím rozsahu se nedají nezávisle ověřit.

To se nenajde žádný Brutus? Americký senátor vyzývá k likvidaci Putina

Válka na Ukrajině

V současnosti jsou ohrožena zejména muzea v oblastech bojů v Kyjevě a Charkově a jejich okolí. Mezi památky UNESCO v Kyjevě patří katedrála svaté Sofie a Kyjevskopečerská lávra. Katedrála je pokládána za mistrovské dílo křesťanského umění v Evropě. S její stavbou se začalo už v 11. století. Kyjevskopečerská lávra je obrovský komplex kostelů, klášterů, muzeí i mnišských jeskyň.

Reklama

Výběr článků

Načítám