Hlavní obsah

Jsme nespokojení s režimem, říkají běloruští dělníci. Generální stávka přesto drhne

Novinky, Bohumír Žídek

Dělníci z minského závodu MZKT, kde vypískali běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, řekli ruskému serveru Meduza, že nejsou spokojení s režimem. Nelíbí se jim brutální potlačení protestů, ani ekonomická situace. Vyhlášená generální stávka však podle některých zdrojů drhne. I když se na finanční pomoc stávkujícím vybralo 15 milionů korun, řada zaměstnanců se ze strachu v úterý vrátila do práce, uvedl novinář Franak Viačorka.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Dělníci v minském závodě MZKT protestují proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, který právě promlouvá z pódia.

Článek

Když přišel v pondělí běloruský prezident Alexandr Lukašenko do minského závodu MZKT, nesetkal se s vřelým přivítáním ze strany dělníků. Naopak, zaměstnanci při jeho projevu skandovali „Odejdi!“ (Uchadi!), což prezidenta viditelně rozladilo.

Zaměstnanci podniku, který vyrábí především vojenské vozy, se zapojili do celonárodní stávky. Mezi jejich požadavky patří Lukašenkova rezignace, propuštění všech lidí zadržených v souvislosti s protesty i propuštění všech politických vězňů, vypsání nových voleb a potrestání povolebního násilí vůči bezbranným občanům.

„Lidé, kteří pracují v našem závodě, nevěří oficiálním volebním výsledkům a jsou pobouřeni posledními událostmi a mlácením mírumilovných občanů a zadržených,“ řekl Meduze strojní inženýr Nikolaj.

Generální stávka v Bělorusku. Přidala se rafinerie i největší producent potaše

Ekonomika

Lukašenka dělníci vypískali a překřičeli navzdory pokusu bezpečnostních složek postarat se o možné „nespolehlivé elementy“ v publiku. Podle Meduzy policisté zadrželi minimálně tři lidi, kteří byli následně šest hodin vyslýcháni.

„Dělníci jsou nespokojení s režimem stejné jako lidé v jiných oblastech. Chceme svobodně vyjádřit svoji vůli, ale naše hlasy byl ukradeny,“ uvedl Dmitrij, který v MZKT pracuje jako konstruktér.

„Rozhodnutí jít do stávky vzniklo uvnitř pracovního kolektivu. Prostřednictvím osobních kanálů se navíc koordinujeme s dalšími podniky,“ dodal.

Vysvětlil, že sice většina zaměstnanců aktivně nepodporuje opozici, nicméně jsou „určitě proti Lukašenkovi“.

„Jaké jsou pocity většiny dělníků? To jste slyšeli, když jsme skandovali ‚Odejdi!’,” uzavřel Dmitrij.

Podobně to i vidí i Nikolaj: „Je spravedlivé říct, že výrazná většina pracovníků závodu je proti Lukašenkovi. Osobně znám jen málo lidí, kteří ho podporují.“

Podle Nikolaje vedení závodu slíbilo, že za politické postoje nikoho nevyhodí – a to ani lidi, kteří byli zatčeni. „Ale uvidíme, jak to bude doopravdy,“ uzavřel Nikolaj s tím, že dělníci se budou i nadále účastnit nenásilných protestů.

Nátlak na mě neplatí, řekl Lukašenko stávkujícím dělníkům. Ti ho překřičeli

Evropa

„Všichni, se kterými jsem v našem závodě mluvil, chtějí, aby prezident odstoupil. Už nás unavuje poslouchat jeho lhaní,“ řekl Meduze operátor obráběcích strojů Michail.

Ten připomněl, že dělníci nejsou spokojeni také s aktuální ekonomickou situací v zemi. „Naše platy zdaleka neodpovídají tomu, co vláda prezentuje,“ dodal. MZMT je stejně jako 80 procent podniků v Bělorusku státní. Podle Michaila protesty podporuje minimálně 85 procent zaměstnanců.

Od pondělka byla vyhlášena generální stávka. Ta se však v průběhu úterý začala podle běloruského novináře Franaka Viačorky do určité míry hroutit.

I když se měl připojit největší producent a exportér potaše Belaruskali, podle Viačorky se nezapojili zdaleka všichni zaměstnanci. „Vedení se stávkující zaměstnance snaží přesvědčit, aby se vrátili do práce,“ dodal.

Problémy se objevily i v minském závodu na výrobu traktorů MTZ. Podle novináře zaměstnanci čelí velkému tlaku ze strany úřadů, které jim vyhrožují, že mezinárodní obchodní partneři by kvůli stávce zrušili kontrakty a dělníci by přišli o práci. Kromě toho se objevily i výhrůžky trestním stíháním.

Na podporu stávkujících se přitom mezitím vybralo 700 tisíc dolarů (přes 15 milionů korun). „Množství dělníků, kteří včera protestovali, se dnes vrátilo do práce. Často o finanční pomoci nevědí a jsou dezorientovaní,“ popsal Viačorka.

Kdo je Svjatlana Cichanouská aneb Jak se neznámá žena dostala do čela opozice

Evropa

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna v reakci na nestandardní průběh prezidentských voleb. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Výsledky považuje za zfalšované. Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů.

Od neděle do čtvrtka policie proti protestujícím brutálním způsobem zasahovala za použití obušků, zábleskových granátů, gumových projektilů a místy i ostré střelby. Zadrženy byly tisíce lidí, včetně náhodných kolemjdoucích. Úřady potvrdily tři mrtvé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám