Hlavní obsah

Lukašenkova inaugurace není legitimní, řekl šéf české diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inaugurace Alexandra Lukašenka běloruským prezidentem není legitimní, protože srpnové prezidentské volby nebyly svobodné ani férově. Na Twitteru to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Volby v Bělorusku neproběhly svobodně a férově. Proto nejsou jejich výsledky legitimní, proto není legitimní ani dnešní inaugurace Alexandra Lukašenka. Běloruská občanská společnost má plnou podporu Česka. Bělorusové si zaslouží svobodu,“ napsal šéf české diplomacie.

Lukašenko se demonstrantů na nic neptal a po šesté složil slib

Evropa

Inaugurace pro Lukašenkovo šesté funkční období se odehrála bez ohledu na masové protesty, které v zemi propukly po oficiálním oznámení jeho zpochybňovaného vítězství ve volbách. Opozice výsledek hlasování považuje za zfalšovaný a Lukašenkovo zvolení neuznává ani Evropská unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lukašenko složil po šesté prezidentský slibVideo: Reuters

V Bělorusku začaly demonstrace záhy poté, co úřady oznámily, že volby vyhrál Lukašenko se ziskem více než 80 procent hlasů. Mnoho Bělorusů je přesvědčených, že tento výsledek je zfalšovaný, a opozice, stejně jako EU, ho neuznává.

Ve středu po Lukašenkově inauguraci proběhly v Bělorusku další demonstrace. Podle Interfaxu se jich zúčastnilo zhruba 2000 lidí. Policie proti protestujícím lidem použila vodní děla.

Účastníci protestů požadují odchod Lukašenka a nové volby. Demonstrace proti muži, který zemi vládne už 26 let a je označovaný za posledního diktátora v Evropě, pokračují přes mnohdy brutální policejní zákroky a zatýkání.

Reklama

Výběr článků

Načítám