Hlavní obsah

Lovec nacistů Wiesenthal pracoval pro Mossad, tvrdí kniha

Novinky, rei
Jeruzalém

Simon Wiesenthal, nejznámější lovec nacistů, byl na výplatní pásce izraelské tajné služby Mossad. Tvrdí to Tom Segev v nové Wiesenthalově biografii s tím, že je nutné přehodnotit názor, že izraelská vláda se o zmizelé nacisty vesměs nezajímala až do roku 1960, kdy byl v Argentině dopaden Adolf Eichmann.

Foto: Profimedia.cz

Simon Wiesenthal

Článek

Kniha „Simon Wiesenthal: Život a legendy“ vychází tento týden v USA a šesti dalších zemích. Segev, komentátor izraelského deníku Ha’arec, tvrdí, že mu Wiesenthalova dcera Paulinka Kreisbergová umožnila neomezený přístup k otcovým dokumentům, z nichž asi 300 000 dosud veřejnost nespatřila.

Segev v nich narazil na jména, která neznal. Později zjistil, že to byli agenti Mossadu a prostředníci. Se třemi z nich hovořil. Z rozhovorů vyplývá, že Wiesenthal, jenž přežil holocaust a zemřel ve věku 96 let v roce 2005 ve Vídni, byl nejprve zaměstnancem politického oddělení ministerstva zahraničí státu Izrael a později samotného Mossadu. Tajná služba měla financovat i zřízení jeho první kanceláře v rakouském hlavním městě v roce 1960, platila mu měsíční mzdu a zajistila mu izraelský pas. Wiesenthalovo krycí jméno prý bylo Theocrat.

Po Eichmannovi šli už dříve

Jeho hlavním úkolem bylo hledání nacistických zločinců, včetně jednoho z architektů konečného řešení Adolfa Eichmanna, a sledovat aktivity neonacistů a někdejších nacistů v arabských zemích, tvrdí kniha.

Wiesenthal se navíc údajně podílel na pokusu chytit Eichmanna v Rakousku na konci roku 1949. Akci měl pokazit muž, který při oslavě Nového roku v barech mluvil o Izraeli, načež se rozšířilo, že je v místě přítomen Izraelec a Eichmann zrušil plánovanou návštěvu své ženy a dětí.

S Eichmannovou popravou prý nesouhlasil

O Wiesenthalově roli při dopadení Eichmanna o jedenáct let později se vedou spory. Isser Harel, někdejší šéf Mossadu, tvrdil, že Wiesenthal na chycení Eichmanna neměl žádný podíl. Podle nové knihy to byl ale právě on, kdo v roce 1953 upozornil na to, že se Eichmann skrývá v Argentině.

Eichmann byl dopaden v roce 1960 a o dva roky později pověšen. Wiesenthal s jeho popravou nesouhlasil, tvrdí Segev s odkazem na dosud neznámou korespondenci. Nebylo to z morálních důvodů - Wiesenthal prý byl přesvědčen, že Eichmann ještě neřekl všechno, co věděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám