Hlavní obsah

Londýnský soud řeší stížnost prince Harryho na odebrání ochranky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princ Harry byl vystaven „nezákonnému a nespravedlivému zacházení“ ze strany britské vlády kvůli rozhodnutí odebrat mu policejní ochranu, když se nachází v Británii. Řekla to v úterý jeho právnička londýnskému soudu, který začal projednávat princovu stížnost na odebrání policejní ochrany poté, co se vzdal své role v monarchii. Slyšení by mohlo trvat až tři dny, informovala agentura Reuters.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Princ Harry odjíždí od londýnského soudu, březen 2023

Článek

„Mladší syn krále Karla III. měl nárok na policejní ochranu, než se on a jeho manželka Meghan oficiálně vzdali svých rolí v královské rodině a odstěhovali se v roce 2020 do Spojených států, odkud Meghan pochází.

Ministerstvo vnitra poté rozhodlo, že Harry nemá nárok na osobní policejní ochranku během pobytu v Británii, i kdyby si náklady hradil sám.

Manželé od té doby spoléhají na soukromou ochranku, ta ale nemá v zahraničí dostatečné pravomoci a nemůže získat přístup k britským tajným informacím.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský princ Harry a Meghan, vévodkyně ze Sussexu, poté, co se zúčastnili Národní bohoslužby díkůvzdání v katedrále svatého Pavla během oslav královnina platinového jubilea v Londýně, Británie, 3. června 2022

Harryho právnička Shaheed Fatimaová podle Reuters uvedla, že Harry byl vystaven nezákonnému a nespravedlivému zacházení.

„V tomto případě jde o právo na bezpečnost a ochranu člověka. Pro nikoho z nás nemůže existovat právo, které by mělo větší význam,“ dodala.

Dokument o Harrym a Meghan: Záběry nesedí a některá tvrzení nejsou pravdivá

Koktejl

Výkonný výbor pro ochranu královské rodiny a veřejných činitelů, známý pod zkratkou RAVEC, který schvaluje přidělení ochranky členům královské rodiny a dalším osobám, jako je například premiér, podle advokátky nedodržel své vlastní zásady a nezacházel s Harrym stejně jako s jinými osobnostmi. Rovněž mu nesdělil, proč se tak rozhodl.

„Harryho konzistentní postoj byl – a zůstává –, že by mu měla být poskytnuta státní ochrana s ohledem na hrozby či rizika, kterým čelí,“ uvedla.

Zacházení na míru

Právník britské vlády James Eadie uvedl, že s Harrym bylo zacházeno „na míru“ a že bude „příležitostně“ zařazen do kohorty osob, kterým je poskytována ochrana.

Soudce Peter Lane rozhodl, že pouze úvodní prohlášení v případu se mohou konat veřejně, přičemž převážná část řízení bude uzavřená, aby se zabránilo ohrožení bezpečnostních opatření.

Harryho a Meghan hlídal strážce, který málem uškrtil manželku

Zahraniční

V květnu vrchní soud v Londýně rozhodl v Harryho neprospěch poté, co napadl rozhodnutí vlády nenechat ho zaplatit si vlastní policejní ochranu.

Právníci policie a vlády úspěšně argumentovali, že by nebylo správné Harrymu umožnit zaplatit si policejní ochranu, protože by to znamenalo, že by si bohatí jedinci mohli „kupovat“ speciálně vycvičené policisty, kteří by de facto působili jako soukromí bodyguardi.

Princ často hovoří o svých obavách o bezpečnost své rodiny a pravidelně se ohrazuje proti vměšování tisku, kterému klade za vinu smrt své matky princezny Diany, jež zahynula při autonehodě, když v roce 1997 v Paříži ujížděla před bulvárními fotografy.

První člen královské rodiny u soudu po 132 letech. Princ Harry byl podroben křížovém výslechu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám