Hlavní obsah

Loď s migranty vplula po dvou týdnech čekání do italských vod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Madrid

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms se 147 migranty z Afriky vplula ve čtvrtek do italských vod. Učinila tak poté, co ve středu italský soud zrušil zákaz vstupu pro lodě nevládních organizací s migranty. Zatím není jasné, kdy loď zakotví v přístavu, neboť o tom panují spory v italské vládě. Část migrantů podle deníku El País zřejmě převezme Španělsko, avšak Madrid to zatím oficiálně nepotvrdil.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Loď Open Arms

Článek

„Máme na dohled zemi. Lampedusu. Salviniho dekret je pozastaven, jsme v italských vodách s povolením. Zatím nejsme v přístavu, ale konec té noční můry se blíží,“ napsala organizace Proactiva Open Arms na Twitteru.

Už předtím uvedla, že zatím nemá povolení pro vstup do přístavu a dodala, že se nepokusí do přístavu vplout násilím, jak to udělala loď Sea Watch 3 s kapitánkou Carolou Racketeovou, která je stíhána italskými úřady.

Vplout loď do italských vod mohla proto, že správní soud v Římě ve středu předběžným opatřením pozastavil zákaz vstupu do italských vod, aby „byla umožněna záchrana lidí na palubě“. Už ve středu musel vrtulník z lodě vyzvednout dvě mimina.

Dekret podepsaný v srpnu italským ministrem vnitra Matteem Salvinim zakazoval organizaci Open Arms vplouvat do italských výsostných vod z důvodů zajištění veřejného pořádku. Jeho porušení se mohlo trestat pokutou až ve výši milionu eur a zabavením plavidla. U soudu ho napadla právě Proactiva. Její zakladatel Óscar Camps řekl ve středu podle listu The Guardian: „Vyhráli jsme s námitkou, kterou jsme podali správnímu soudu v Itálii. Je to úspěch. Mezinárodní námořní právo zvítězilo.“ Podle mezinárodního námořního práva se zachránění vezou do nejbližších přístavů, což byly v tomto případě italské a maltské.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Zakladatel nevládní organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps

Camps je proto přesvědčen, že loď nyní může zakotvit v italských přístavech a vylodit 147 zachráněných. Chybí jen povolení přístavního úřadu.

Spory v italské vládě

O povolení vpustit loď do přístavu se nyní přou ministři italské vládní koalice, která se minulý týden rozpadla. Zatímco ministr vnitra Salvini, jenž stojí v čele protimigrační strany Liga, zopakoval i ve čtvrtek, že loď do přístavu nepustí, ministryně obrany Elisabetta Trentaová ze strany Hnutí pěti hvězd se vstupem do přístavu souhlasí: „Nepodepíši nic proti humanitě.“

„Humanita neznamená pomáhat pašerákům a nevládním organizacím,“ reagoval na Twitteru Salvini, který minulý týden kvůli dlouhodobým sporům ve vládní koalici a narůstající popularitě jeho strany podal s cílem předčasných voleb návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Foto: Carmelo Imbesi, ČTK/AP

Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini

Salvini si také stěžoval na verdikt soudu: „Co je to za divnou zemi. Soud v Laziu chce umožnit cizí lodi vylodit migranty v Itálii.“

Španělsko přijme část migrantů

Španělsko podle deníku El País přijme část migrantů z této lodi, pokud se na převzetí ostatních dohodnou další země EU. Italský premiér Giuseppe Conte

uvedl, že migranty z lodě Open Arms jsou ochotny převzít Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsko, Španělsko a Lucembursko.

O povolení zakotvit v Itálii žádá ještě loď Ocean Viking s více než 350 zachráněnými migranty, kterou společně provozují Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée.

Foto: Hannah Wallace Bowman, ČTK/AP

Migranti v gumovém člunu nedaleko záchranné lodi Lékařů bez hranic Ocean Viking

Reklama

Výběr článků

Načítám