Hlavní obsah

Loď plující s uranem z Ruska do USA zadrželi v Německu. Problém má ale kvůli dřevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé celní orgány kvůli podezření z porušení sankcí zadržely nákladní loď, která pod vlajkou Marshallových ostrovů připlula z Ruska do německého baltského přístavu Rostock, oznámily podle agentury DPA v úterý úřady. Podle listu Ostsee-Zeitung byla loď Atlantic Navigator II na cestě do Spojených států a byla naložena mimo jiné obohaceným uranem pro americké jaderné elektrárny a březovým dřevem. Unijní sankce se přitom paradoxně vztahují jen na druhou jmenovanou položku.

Foto: Profimedia.cz

Loď Atlantic Navigator II zakotvená v německém Rostocku

Článek

Plavidlo dlouhé 193 metrů dorazilo do německého přístavu 4. března kvůli opravě lodního šroubu, který byl zřejmě poškozen během plavby. Němečtí celníci se ale zaměřili na náklad, který loď převážela.

„Kvůli zboží na palubě, na které se vztahují sankce EU, byl celními orgány vydán příkaz k zadržení lodi. Opuštění přístavu je zakázáno,“ oznámil podle DPA v úterý přístavní úřad v Rostocku. Němečtí celníci zatím odmítli sdělit další podrobnosti s tím, že vyšetřování dosud neskončilo.

Firemní pobočky v Petrohradu i Oděse

Podle zdrojů listu Ostsee-Zeitung činí odhadovaná hodnota nákladu přibližně 40 milionů eur (téměř 940 milionů Kč). Dotyčná loď přitom patří lodní společnosti, která provozuje pobočky a kanceláře mimo jiné v Kanadě, Spojených státech, ruském městě Petrohradu, ale také v ukrajinském přístavu Oděsa. Právě z Petrohradu podle údajů námořního webu Marine Traffic zmíněná loď původně vyplula.

Poté, co Rusko v roce 2022 zahájilo svou rozsáhlou invazi na Ukrajinu, uvalila EU na Moskvu řadu sankcí, zákaz obchodování s uranem mezi ně však nepatří, upozornila DPA. Stávající unijní sankce se týkají celkem více než 1700 lidí a více než 400 organizací. Ocel, ocelové výrobky a železo, zlato a diamanty včetně šperků, cement, asfalt, dřevo, papír, syntetický kaučuk a plasty se například v rámci omezení dovážet nesmějí. Zdá se tak, že to paradoxně může být spíše náklad dřeva, nikoliv uranu, co lodi v Německu způsobilo potíže.

Kamera zblízka zachytila okamžik nárazu lodě do mostu v Baltimoru

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám