Hlavní obsah

Lipavský v Bruselu prezentoval návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v Schengenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v pondělí v Bruselu před svými unijními kolegy prosazoval český návrh omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru. Česko se snaží tento požadavek dostat do třináctého balíčku sankcí proti Rusku, který Evropská unie sestavuje.

Foto: Profimedia.cz

Český ministr zahraničí Jan Lipavský a generální tajemník NATO Jen Stoltenberg

Článek

Praha nyní sbírá pro svůj návrh podporu. S unijními ministry se rovněž prostřednictvím videohovoru spojil šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba, který jim přiblížil aktuální situaci v zemi a poděkoval za dosavadní pomoc.

„Všechny oči se nyní upírají na mimořádnou Evropskou radu (1. února), která bude posouvat agendu, pokud jde o makrofinanční pomoc (pro Ukrajinu),“ řekl Lipavský.

Ohledně finanční podpory pro Ukrajinu existuje podle diplomatických zdrojů opatrný optimismus, že se podaří na mimořádné Evropské radě dosáhnout dohody 27 členských států. V prosinci dohodu blokovalo Maďarsko.

Jde o 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč) na příští čtyři roky, které jsou součástí revize dlouhodobého rozpočtu EU.

Se Stoltenbergem o schůzce ministrů i summitu

Lipavský v Bruselu jednal i se šéfem NATO Jensem Stoltenbergem. Hovořil s ním o plánovaném neformálním zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Praze i o přípravě červencového summitu NATO ve Washingtonu .

Potvrdil, že jednání ministrů se má uskutečnit na konci května, po dohodě s NATO ale zatím není možné zveřejnit přesné datum. Jakmile to půjde, české ministerstvo zahraničí oznámí detaily a představí i logo akce.

Květnová neformální schůzka ministrů zahraničí NATO bude pro Prahu největší alianční akcí od summitu NATO v roce 2002. Dosud se podobná schůzka ministrů bloku konala dvakrát: v roce 2022 v Berlíně a v roce 2023 v Oslu.

Turci budou o Švédsku v NATO hlasovat v úterý

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám