Hlavní obsah

Letos zemřelo ve světě 67 novinářů při výkonu povolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě letos při výkonu své profese zemřelo nejméně 67 novinářů, což je o jednoho více než loni. Nejvíce žurnalistů zahynulo v občanskou válkou zmítané Sýrii a Iráku. Ve své výroční zprávě to napsala organizace Reportéři bez hranic (RSF).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Znepokojující je úmyslné násilí proti novinářům, což svědčí o tom, že iniciativy na jejich ochranu neuspěly," uvedla RSF a vyzvala OSN, aby urychleně jmenovala zvláštního představitele na ochranu žurnalistů ve světě.

Podezřelá jsou podle Reportérů bez hranic letošní úmrtí dalších 43 novinářů. K podobným závěrům dospěl v pondělí i americký nevládní Výbor na ochranu novinářů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na třetím místě Francie

V Sýrii i v Iráku bylo zabito po devíti novinářích. Na třetím místě je výjimečně Francie, kde mezi oběťmi lednového útoku islamistů v Paříži bylo osm členů redakce týdeníků Charlie Hebdo.

Pro novináře bylo dále nebezpečné pracovat v Jemenu, Jižním Súdánu, Indii, Mexiku a na Filipínách.

Zatímco loni dvě třetiny zabitých novinářů byly v oblastech konfliktu, letos naopak dvě třetiny ze zabitých žurnalistů přišly o život v době míru.

Od roku 2005 bylo ve světě podle RSF kvůli své profesi zabito nejméně 787 žurnalistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám