Hlavní obsah

Leopardy 2A4 jsou stále efektivní, ale verze A7 je lepší, řekl norský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cagliari

Cvičení sil rychlé reakce NATO Noble Jump na Sardinii se účastnili i Norové s bojovými vozidly pěchoty CV90, o jejichž nákupu se nyní rozhoduje. A také s tanky Leopard 2A4, tedy verzí, kterou dostáváme od Němců. Novinky o nich mluvily s velitelem norské severní brigády generálem Pålem Berglundem.

Leopardy na vojenském cvičení NATOVideo: Novinky

 
Článek

„Poskytli jsme jeden z našich praporů brigádě rychlé reakce VJTF,“ řekl generál Berglund.

K využité technice uvedl: „Máme ve výzbroji tanky Leopard 2A4. Používáme je mnoho let. Leopard se ukázal ve službě v norské armádě především jako spolehlivý tank.“

Berglund také ocenil kvalitu kanonu Rheinmetall Rh-120/L44 ráže 120 mm. „Je to velmi přesný kanon. Jeho stabilizační systém je velmi přesný, umožňuje zasáhnout cíl za pohybu na vzdálenost několika kilometrů. Jsme velmi spokojeni s jeho vlastnostmi,“ dodal.

Čeští vojáci na cvičení NATO na Sardinii skákali z transportního letadla, Novinky byly u toho

Evropa

Tyto tanky mají čtyřčlennou posádku, zatímco naše T-72 mají tříčlennou.

„Má ruční nabíjení, takže je tam navíc jeden člen posádky, který jej nabíjí, což jej činí spolehlivějším. Navíc máte jednoho člena posádky, který se může starat o dění okolo tanku a o další vybavení, jako jsou malé drony. Já toto řešení upřednostňuju,“ popsal Berglund.

Podle něj má i v současné době Leopard 2A4 stále své kvality. „Jak jsme viděli dnes Leopardy 2A4 a 2A7, spolupracovaly bok po boku,“ dodal.

Norsko nyní přezbrojuje na poslední verzi 2A7. „Hlavní rozdíl je v tom, že nová verze je více digitalizovaná. Má taky odlišnou hlaveň, která nabízí větší dostřel a palebnou sílu, a má lepší ochranu,“ uvedl generál.

„To zvyšuje bojovou hmotnost vozidla, ale to je přirozený trend ve vývoji hlavních bojových tanků. Nevyvolává to velkou obavu a vím, že je tam ještě lepší ochrana. Ta byla velmi dobrá, ale proti většině moderní munice bude ještě účinnější,“ doplnil Berglund.

Přechod na novou verzi leopardu považuje za lepší než hledání jiného nástupce. „Co je nejdůležitější – stejná rodina vozidel zajišťuje interoperabilitu v NATO, technicky jde o více méně podobná vozidla, takže dodavatelské řetězce mohou být zaměnitelné,“ podotkl.

Domnívá se proto, že tanky nepatří do starého železa. „Hlavní bojový tank byl po mnoho let důležitou součástí jakékoli konvenční bojové jednotky v minulosti, je jí rovněž v současnosti a myslím, že jí bude i v budoucnosti,“ dodal generál.

Leopardy prošly zkouškami, česká armáda je může používat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám