Hlavní obsah

Čeští vojáci na cvičení NATO na Sardinii skákali z transportního letadla, Novinky byly u toho

Čeští průzkumníci byli mezi 2200 vojáky ze sedmi zemí NATO, které se účastnily aliančního cvičení Noble Jump na Sardinii. V pátek hned na úvod předváděcího dne spojených aliančních sil JAPDD seskočili z transportního Airbusu A400. Do manévrů s ostrou střelbou se zapojilo sedm zemí, jejichž jednotky demonstrovaly schopnost Aliance rychle zasáhnout.

Vojenské cvičení NATO na SardiniiVideo: Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje na Sardinii)

Jednotky zemí NATO odrážely útok nepřítele; nejprve se pod jeho tlakem musely stáhnout na druhou obrannou linii, přičemž dalšímu postupu zabránili Norové s tanky Leopard 2A4 a bojovými vozidly pěchoty CV 90. Z nich vysazení vojáci vytlačili nepřítele ze zákopů, které se mu podařilo při útoku dobýt. Nakonec podnikly německé Leopardy 2A7 protiútok, kdy pálily za jízdy za podpory dvou bitevních vrtulníků Tiger, jež odpalovaly rakety vzduch-země.

Cílem cvičení bylo prověřit schopnosti jednotek rychlého nasazení Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), které představují hrot sil NATO Response Force, a ukázat, že NATO je připravené.

„Toto cvičení je unikátní příležitost k výcviku sil rychlé reakce VTJF,“ řekl velitel pozemních sil VTJF brigádní generál Alexander Krone. Zdůraznil, že nešlo jen o samotné cvičení na Sardinii, ale o prověrku různých aspektů sil rychlé reakce od přesunu po silnici a železnici do přístavu, přes nalodění a vylodění i letecký transport, protože se jednotky přesouvaly ze severu Evropy, z Norska, Německa a Lotyšska, ale také z Belgie a Nizozemska či Lucemburska. Vyzdvihl, že celá VJTF může být nasazena do týdne a první jednotky do dvou dnů.

Expert: Smlouvou s USA se vazalem nestaneme

Domácí

Poučení z bojů na Ukrajině

Na otázku Novinek, nakolik konflikt a boje na Ukrajině, kde se ukázal význam dělostřelectva, změnil chystanou taktiku a jaké riziko představují pro vrtulníky ruční protiletadlové střely MANPADS, brigádní generál Alexander Krone řekl: „Pokračujeme v tom, že se učíme z lekcí, ale především – zatím to (na Ukrajině) neskončilo. Nikdo ještě nemůže říci, že jsme všemu porozuměli, protože to pokračuje. Nicméně jsme už viděli důležitost překračování řek, což je vždy slabina, takže jsme s celou bojovou skupinou nacvičovali několik dní na Labi přechod přes řeku.“ Zmínil, že se překročení řeky účastnila i česká jednotka s pandury.

V rámci manévrů se proto nacvičovala například evakuace zraněného, kterého převezl z fronty transportér Boxer GNP a poté byl přeložen do sanitního M113. Ženijní vozidlo Wisent 2AEV ukázalo, jak se překonává protitankový příkop, čehož pak využily leopardy při protiútoku.

Velitel JFC admirál Stuart Munsch dodal: „Změnilo se mnoho věcí na taktické a operační úrovni, třeba soustředění na logistiku a udržitelnost našich sil, ale myslím, že největší lekce je na strategické úrovni. Podívejme se na to, jak jsou národy sjednocené. Ukázaly odhodlání bránit každý kousek území NATO.“

„Je to jasný vzkaz jakémukoli potenciálnímu protivníkovi o síle Aliance,“ uzavřel svou řeč, v níž opakoval, že NATO je obrannou aliancí, a ani jednou se nezmínil o Rusku.

O síle NATO podle velitelů svědčí, že od roku 1949, kdy vzniklo, žádná jeho země nečelila útoku.

NATO otevře v Japonsku styčnou kancelář. Čínu to může ještě více přiblížit k Rusku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám