Hlavní obsah

Lékaři začali probouzet oddělené siamské dvojče

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští lékaři začali ve středu probouzet oddělené siamské dvojče Michala Müllera z umělého spánku. Jak oznámila bratislavská Dětská fakultní nemocnice na své internetové stránce, Michal podstoupil v uplynulých dnech plastiku kůže na hrudníku a části břicha. Jeho stav je nyní stabilizovaný.

Článek

"Infekce je pod kontrolou antibiotické léčby. Přetrvávají problémy s krevním tlakem," píše se na stránce. Druhé dvojče, Marek, zemřelo minulý týden na následky pooperačních komplikací, infekci a selhání životně důležitých orgánů i poškození mozku. Pohřeb Marka se konal v úterý na východním Slovensku.

Michal se po oddělující operaci podrobil třem operacím střev. V jeho střevech se opakovaně objevil otvor a obsah střev se dostal do břišní dutiny. "Po žádné z operaci nedošlo ke zhoršení funkce jeho orgánů," konstatoval primář chirurgie Vladimír Cingel. Celkově se Michalovi dařilo lépe, než Marekovi.

Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Siamská dvojčata se na Slovensku naposledy narodila v lednu roku 2000. Dívky Andrea a Lucie byly srostlé v oblasti pánevní kosti. Obě děti po úspěšném zákroku žijí.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám