Hlavní obsah

Lavrov: Je to naprostý pat, Západu chybí zdravý rozum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko je podle svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova nadále připraveno uzavřít mírovou dohodu s Ukrajinou. Možné to je ale jen „za určitých podmínek“, zdůraznil šéf ruské diplomacie.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Naše pozice se nemění. Jsme připraveni uzavřít smlouvu, ale jen za předpokladu, že bude zohledňovat aktuální situaci,“ potvrdil Lavrov v rozsáhlém interview pro ruskou tiskovou agenturu TASS s tím, že dohoda by musela respektovat také bezpečnostní zájmy Ruska.

V této souvislosti ministr hovořil o nutnosti „zabránit vzniku nepřátelského nacistického režimu v blízkosti ruských hranic“. Čím déle bude Kyjev rozhovory s Moskvou zdržovat, tím obtížnější bude dosažení dohody, dodal Lavrov, jehož země loni v únoru spustila proti Ukrajině rozsáhlou agresi.

Moskva dlouhodobě klade jako podmínku pro případná mírová vyjednávání to, aby se Ukrajina vzdala území obsazených ruskými jednotkami. To Kyjev kategoricky odmítá.

Na otázku ohledně mediálních informací o možnosti zahájení mírových jednání ještě letos na podzim Lavrov řekl, že pro to nevidí žádné předpoklady. „Když Západ začne vypouštět takové provokativní zvěsti, očividně testuje naši připravenost souhlasit s jeho podmínkami. A ve skutečnosti nijak zvlášť neskrývají podmínky: dát si na několik měsíců pauzu, žádná dohoda s výjimkou dočasného příměří a získat čas k pumpování nových zbraní na Ukrajinu,“ řekl Lavrov.

„Patová situace“

Ruský ministr označil nynější situaci za „naprosto patovou“. Znova obvinil Západ, že proti Rusku vede válku a že západním zemím buď „chybí zdravý rozum“, nebo mají „nenapravitelnou důvěru v to, že Rusko porazí“. „Obojí nedělá Západu čest, ani jeho diplomatům a myslitelům,“ dodal Lavrov.

Agentura TASS zveřejnila interview ve čtvrtek ráno jen pár hodin poté, co ruské jednotky ve středu večer ostřelovaly předměstí jihoukrajinského Chersonu. Podle místních úřadů přišel o život 41letý obyvatel města, když byl smrtelně zraněn na prahu svého domu, informoval list Ukrajinska pravda s tím, že zranění utrpěl jeden další muž.

Další ostřelování chersonského předměstí nastalo ve čtvrtek ráno. Zranění různého stupně utrpěly dvě ženy a jeden muž, informoval šéf vojenské správy Chersonu Roman Mročko na sociální síti Telegram.

„V těchto dnech Rusko bombarduje Cherson, Beryslav a vesnice v Chersonské oblasti s nebývalou brutalitou. Je to vědomý teror okupantů,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ve svém pravidelném večerním videoposelství.

Wagnerovci se vrátili bojovat na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám