Hlavní obsah

Lavrov: Antirakety mohou zničit vztahy mezi Ruskem a NATO

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval, že rozmístění prvků americké protiraketové obrany v České republice a Polsku bude mít vliv na vztah Ruska a Severoatlantické aliance. Šéf ruské diplomacie to uvedl v článku pro časopis Rusko v globální politice, jehož text byl v pondělí zveřejněn na internetových stránkách ruského ministerstva zahraničí.

Článek

Lavrov varuje, že vybudování části systému americké protiraketové obrany na území Polska a České republiky povede ke zhoršení budovaných vztahů mezi  Ruskem a Severoatlantickou aliancí. Podle něj rada Rusko-NATO ztratí smysl: "V čem by pak byl smysl našich vzájemných vztahů? V čem je pak přidaná hodnota Rady Rusko-NATO? Nové rakety v Evropě, to je déja vu s dobře předpověditelnými následky, jako na počátku 80. let minulého století," tvrdí v textu ruský ministr zahraničí.

Lavrov dále varoval, že NATO selhává jako garant kolektivní bezpečnosti, když jeden z jeho členů dělá jednostranné kroky. Připomněl, že při rozhodování o protiraketové obraně se USA nezeptaly na názor ani Severoatlantické aliance, ani Evropské unie. "Jsme proti 'strategickým hrám' v Evropě, které mají doslova z ničeho vytvořit konfrontační potenciál," napsal Lavrov.

Moskvu chrání nové antirakety

Ruské letectvo současně oznámilo, že od 1. července  bude Moskvu chránit systém protivzdušné obrany S-400 Triumf (v kódu NATO SA-21 Growler), navazující na úspěšný systém S-300. Systém umožňuje ničit i balistické rakety v poslední fázi letu stejně jako americký systém patriot, má však dvojnásobný dosah než MIM-104 Patiot. Vzdušné cíle může včetně střel s plochou dráhou letu může ničit do vzdálenosti 400 kilometrů a balistické střely do rychlosti 4800 metrů za sekundu.

Ruské varianty pro NATO

Lavrov současně nabídl řešení. Jednostranné americké plány na vznik protiraketového deštníku mají podle něj kolektivní alternativu, jakou je podobný program s účastí Severoatlantické aliance i Ruska, o kterém se diskutovalo při jednáních Rady Rusko-NATO.

USA Rusku nabídly podíl na americkém systému, Rusko však odmítlo, že by mělo přistoupit k hotovému systému a že u společného štítu je nejprve nutné jednat o tom, před kým je třeba se chránit. [celá zpráva]

Lavrov také NATO nabídl pomoc například v Afghánistánu.

Polsko očekává dobudování amerického systému do roku 2012

Polský ministr obrany Aleksander Szczyglo přitom v pondělí uvedl, že americký protiraketový štít by mohl být v Polsku vybudován nejdříve v roce 2011. "Záleží to na jednáních. Nejdříve v roce 2011, 2012," řekl v rozhovoru pro týdeník Wprost.

Záměr naráží i na opozici v USA. Demokraté v Kongresu dali minulý týden najevo, že nesouhlasí s požadavkem Bílého domu na 764 miliónů dolarů pro úřad raketové obrany Pentagonu. Ohrožena je tak i částka 160 milionů dolarů na výstavbu odpalovacího zařízení v Polsku. [celá zpráva]Radaru, který má stát v Česku, by se škrty dotknout neměly.

Anketa

Jsou podle vás obavy Ruska ze základen USA ve střední Evropě oprávněné?
Ano, je to evidentní hrozba pro Rusko
65,7 %
Ne, Ruska se základny netýkají
34,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6251 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám