Hlavní obsah

Kvůli smrti Slováka potrestali v Belgii druhého nejvýše postaveného policistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V případu smrti 39letého Slováka Jozefa Chovance, který v roce 2018 zemřel na belgickém letišti Charleroi, potrestali druhého nejvýše postaveného policistu v zemi. Šéfa letištní policie Andrého Desenfantse stihne desetiprocentní snížení platu po dobu dvou měsíců za to, že nekonal dostatečně, když se o případu dozvěděl.

Foto: AP

Zákrok belgické policie na Jozefa Chovance.

Článek

Informoval o tom web tvnoviny.sk s odvoláním na belgický portál knack.be. Desenfants tak přijde asi o 1500 eur (38 tisíc korun). Policista v minulosti tvrdil, že v případu žádnou chybu neudělal, ale nebyl o něm dostatečně informovaný.

Podle zveřejněného videozáznamu belgičtí policisté na Chovancovi více než čtvrt hodiny klečeli. Na záběrech je vidět také to, jak jedna z policistek hajluje a její kolegové se tomu smějí. Podle belgické prokuratury však dosud stále probíhající vyšetřování neprokázalo, že by policisté způsobili Chovancovi smrtelná zranění.

Vyšetřování postupu policistů je stále otevřené. Pokračuje rovněž disciplinární řízení vůči třem zasahujícím policistům. Policistka, která na záběrech hajlovala, byla postavena mimo službu.

V Belgii vyšetřují smrt Slováka po policejním zákroku

Evropa

„Jen hlupák tohle nepochopí“

Advokátka Ann Van de Steenová netvrdí přímo, že Chovancovu smrt způsobili policisté, ale připomněla, že policisté seděli na Slovákovi 16 minut, když se spoutanýma nohama ležel na břiše s hlavou zamotanou v dece. „Jen hlupák nepochopí, že by to mohlo přispět k jeho úmrtí,“ dodala. Pitva, patologická vyšetření a toxikologické rozbory podle Steenové nevyvrátily podezření, že příčinou smrti bylo stlačení hrudníku.

Jako gestapo. Kvůli smrti Slováka padaly hlavy v belgické policii

Evropa

Chovancova manželka připustila, že její manžel trpěl afektivními poruchami typickými pro schizofrenii a léčil se na psychiatrii. Henrieta Chovancová řekla belgickým médiím, že už v prosinci 2016 byl její manžel velmi vystresovaný a užíval léky na široké spektrum duševních nemocí. „Ty vysadil v březnu nebo v dubnu 2017, protože byl po nich otupělý, nic ho nezajímalo a hodně spal. Po fyzické stránce byl v pořádku, nikoliv však po psychické,“ uvedla Chovancová.

Slovák hodiny umíral v Belgii v cele plné moči a výkalů

Evropa

Chovanec podle dostupných informací nastoupil do letadla do Bratislavy neoprávněně, neměl platnou letenku. Po sporech s personálem a kapitánem letadla ho vyvedla letištní policie a umístila ho do cely předběžného zadržení. Lékařskou pomoc přivedli k Chovancovi až čtyři hodiny po zadržení, i když se pokusil o sebepoškozování. „Bez toho, aby lékař muže pořádně vyšetřil, potvrdil, že z lékařského hlediska je možné, aby zůstal nadále v cele,“ uvedla belgická média k lékařskému vyšetření.

Došly mu léky

Dvě hodiny po odchodu lékaře začal Chovanec mlátit hlavou o dveře, a když se pokusy o sebepoškozování opakovaly, do cely vstoupili čtyři policisté. Podle výpovědi policistů měl Chovanec po jejich vstupu do cely zaujmout „útočnou pozici“, proto ho přitlačili k matraci. Slovák byl v kómatu převezen do nemocnice, kde zemřel.

Slovák, který zemřel po zákroku belgické policie, se léčil na psychiatrii

Evropa

Rodina a přátelé muže původem z Terchové říkají, že Chovancovi došly léky, které pravidelně užíval, a potřeboval se urychleně dostat na Slovensko. Vlastnil firmu, která najímala slovenské dělníky na stavby v Belgii, a pravidelně cestoval mezi oběma zeměmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám