Hlavní obsah

Kuleba: Nemáme plán B, počítáme s podporou ze Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina plně spoléhá na vojenskou pomoc ze Západu a nemá žádnou adekvátní alternativu v případě jejího zastavení. V rozhovoru pro televizi CNN to uvedl šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Foto: Staff, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba

Článek

Na dotaz, jaký má Ukrajina záložní plán, jímž by kompenzovala chybějící zbrojní dodávky ze Západu, Kuleba uvedl: „Nemáme plán B. Jsme si jisti plánem A.“

„To, co je poskytováno Ukrajině, není charita. Je to investice do ochrany NATO a také do ochrany prosperity amerického národa,“ prohlásil dále Kuleba v CNN s odkazem na dřívější podobné prohlášení generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga.

„Ti, kteří ve svých zahraničněpolitických kalkulacích spoléhají na to, že se (ruský prezident Vladimir) Putin neodváží napadnout členský stát NATO, pokud zjistí, že může dosáhnout úspěchu na Ukrajině, dělají obrovskou chybu,“ prohlásil také Kuleba.

Americký Kongres dosud neschválil dodatečné financování vojenské pomoci Ukrajině, což brzdí záměr Bílého domu ohlásit nový balík pomoci. Také v Evropské unii zatím kvůli odmítavému postoji Maďarska nedošlo ke shodě na čtyřletém finančním plánu podpory Kyjeva v hodnotě 50 miliard eur.

Kritici protiofenzivy, sklapněte. Plivete do obličeje ukrajinských vojáků, prohlásil Kuleba

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám