Hlavní obsah

Królewiec namísto Kaliningradu? V tom případě žádný Kraków, ale Krakau, vzkázal Polákům Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí Polska nazývat ruské město Kaliningrad jen polským názvem Królewiec neušlo bývalému ruskému prezidentovi a nynějšímu místopředsedovi Bezpečnostní rady Ruské federace Dmitriji Medvěděvovi. Ruský politik opáčil, že v takovém případě by se polská města, která byla před 2. světovou válkou součástí Německa, mohla nazývat německými jmény.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Medvěděv

Článek

„Takže polští rusofobové chtějí každého učit historii. Jméno ruského města Kaliningrad se jim nelíbí; místo toho navrhují napsat Królewiec,“ napsal Medvěděv na Twitteru.

V takovém případě by se ale podle něj Krakov měl nazývat Krakau, Štětín Stettin, Vratislav Breslau a Gdaňsk Danzig.

„A samozřejmě žádné Polsko. Jen Varšavské vojvodství nebo Polské království jako součást Ruské federace jako nástupce Ruské říše,“ pokračoval Medvěděv, jenž se v posledních měsících uchyluje k velmi ostrým prohlášením.

Medvěděvova prohlášení si všiml polský server Dziennik.pl, který napsal, že bývalý ruský prezident „využil příležitosti a znovu obvinil Poláky z rusofobie“.

V úterý vstoupilo v platnost doporučení polské komise pro standardizaci zeměpisných názvů nepoužívat v polštině název Kaliningrad a Kaliningradská oblast, ale výlučně Królewiec a Obwód królewiecki.

Komise argumentovala tím, že Królewiec je tradičním názvem a že nynější ruský název města je „umělý výtvor, který nijak nesouvisí s městem ani s regionem“.

Už dříve na to reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, jenž rozhodnutí polské komise označil za „krok hraničící s šílenstvím“.

Kaliningrad je pro Poláky už jen Królewiec. Šílenství, reaguje Kreml

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám