Hlavní obsah

Londýnská policie poprvé vyšetřuje britské žoldnéře kvůli válečným zločinům

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nad britskými žoldnéři se stahují mračna. Britská policie poprvé vyšetřuje některé z nich kvůli válečným zločinům, jichž se mohli dopustit v osmdesátých letech na Srí Lance. V té době žoldnéři najatí soukromou společností Keenie Meenie Services (KMS) cvičili příslušníky elitních policejních sil pro zvláštní úkoly STF, které bojovaly s tamilskými povstalci.

Foto: Profimedia.cz

Tamilský vzbouřenec bojující na poloostrově Džaffna v roce 1987

Článek

STF čelí dlouhodobě podezření z porušování lidských práv včetně zabíjení civilistů a mimosoudních poprav. Někteří členové KMS působili v operačním štábu srílanské armády, další pilotovali vrtulníky.

Metropolitní policie, které je v Británii odpovědná za vyšetřování válečných zločinů, uvedla, že v březnu dostala informace o válečných zločinech, jichž se mohli dopustit britští žoldnéři, a ona pak zahájila vyšetřování.

Na případu pracují čtyři detektivové z šestnáctičlenného týmu pro vyšetřování válečných zločinů.

Většina zatím dostupných informací pochází z odtajněných britských vládních dokumentů a shromáždil je novinář Phil Miller, který napsal knihu o válečných zločinech britských žoldnéřů na Srí Lance s názvem Keenie Meenie: The British Mercenaries Who Got Away With War Crimes (Britští žoldáci, kterým prošly válečné zločiny). Kniha vyšla letos v lednu.

Británie kvůli šokujícímu filmu požaduje vyšetření válečných zločinů na Srí Lance

Svět

Miller dodal, že vyšetřování bude bedlivě sledovat 200 000 Tamilů žijících v Británii, kteří utekli do Spojeného království během občanské války v zemi.

„Mnoho Tamilů se stalo uprchlíky v osmdesátých letech, když tam byli KMS. Lidé si pamatují, jak byli napadáni bitevními vrtulníky, a myslím si, že jsou docela šokováni, když zjistili, že mnoho těchto helikoptér pilotovali britští žoldnéři,“ řekl.

Foto: Profimedia.cz

Indičtí vojáci nasazení na Srí Lance v roce 1987

Odtajněné vládní dokumenty ukazují, že britský kabinet podporoval výcvik členů STF. Británie nakonec souhlasila s odtajněním dokumentů, i když měly být z mezinárodněpolitických důvodů utajené 60 let.

V jednom z prosince 1987 britský vysoký komisař David Gladstone třeba uvádí, že piloti KMS „létali s vrtulníky (srílanských vzdušných sil) SLAF na podporu operací Indických mírových sil IPKF na (srílanském) poloostrově Džaffna až do 27. prosince, kdy byl poslední stažen.“

Indické mírové jednotky původně měly jen dohlížet na příměří, ale nakonec musely zasahovat zejména proti ultralevicové JVP. Ta se postavila proti působení Indů. V roce 1987 při střetech se vzbouřenci na poloostrově Džaffna zahynulo 500 povstalců a 150 indických vojáků.

Gladstone zmiňoval, že mají dorazit další instruktoři létání jak na letadlech, tak na vrtulnících.

V zemi zůstali až do roku 1989, kdy byly prováděny tvrdé zásahy proti povstání JVP. Jejich kontrakt sice vypršel v roce 1988, ale bývalý zpravodajský důstojník Robert McCrindle i pak pracoval na operačním velitelství srílanského ministerstva obrany.

Indonéské řešení

Gladstone podle serveru Daily Maverick později vypověděl, že mu ministr zahraničí potvrdil, že uplatnili tzv. indonéské řešení - postup, který používal od roku 1965 indonéský prezident Suharto: „To znamená potlačit komunistické povstání jednoduše zajetím a zabitím každého, koho by mohli najít, každého mladého muže mezi 16 a 25 lety.”

To mělo vést k tomu, že pak už nebude nikdo, kdo byl mohl vést povstání. „Jenom pokračovali v zabíjení a zabíjení. Vytahovali mladé muže v noci z jejich postelí a nechávali je zmizet. Je tu mnoho příběhů matek hledajících ztracené blízké, které nejsou schopné najít. Stříleli je zezadu do krku, házeli do řek, takže (těla) plula do moře a lidé je mohli vidět. Nebo zaparkovali u cesty a těla zapálili,“ dodal Gladstone.

Válka na Srí Lance trvala 26 let a skončila v roce 2009 porážkou tamilských separatistů. Odhaduje se, že si vyžádala sto tisíc obětí, především Tamilů, přičemž 20 000 dalších lidí je nezvěstných. Letos srílanský prezident poprvé přiznal, že nezvěstní jsou ve skutečnosti mrtví.

Srílanská armáda zasadila tamilským tygrům smrtící úder

Zahraniční

Po skončení bojů OSN obvinila obě strany válečných zločinů. STF mimo jiné povraždila 85 tamilských chovatelů krevet v Kokkadičolaji.

KMS založil bývalý příslušník britských speciálních sil SAS David Walker. Firma sice už neexistuje, ale on je ve svých 78 letech stále ředitelem na ní navazující společnosti Saladin Security. Walker popírá, že by se kdokoliv z KMS dopustil na Srí Lance válečných zločinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám