Hlavní obsah

Křesťané mají 10 nových svatých, na nedělní mši je svatořečil papež František

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než dvou letech pauzy papež František v neděli prohlásil na Svatopetrském náměstí 10 nových svatých z Itálie, Francie, Indie, Nizozemska či Uruguaye. Slavnostní mše ve Vatikánu se zúčastnily tisíce věřících a řada významných politiků. Papež během obřadu zůstal sedět, ale na rozdíl od některých předchozích veřejných akcí, na které kvůli zdravotním potížím přijel na invalidním vozíku, se pohyboval pěšky.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež františek vedl mši na Svatopetrském náměstí, při ní se už zase pohyboval pěšky.

Článek

Mezi novými svatými jsou například francouzský kněz, kazatel a poustevník Charles de Foucauld či nizozemský kněz a katolický novinář Titus Brandsma, který byl zadržen nacistickými úřady po obsazení Nizozemska a zemřel v nacistickém táboře v Dachau. Papež prohlásil za svatou také první ženu z Uruguaye či prvního Inda, který nebyl vysvěcen knězem. Mezi svatořečenými jsou i čtyři jeptišky.

Mše se ve Vatikánu zúčastnilo na 50 000 lidí, a to včetně italského prezidenta Sergia Mattarelly, francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina či nizozemského ministra zahraničí Wopkea Hoekstry. Jednalo se o jednu z největších bohoslužeb ve Vatikánu od začátku pandemie covidu-19 a o první mši od roku 2019, při které byli prohlášení noví svatí.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Balkony Baziliky svatého Petra zdobily tapisérie s podobiznami desítky nových světců.

Ve svém projevu papež zdůraznil, že svátost nespočívá „v několika málo hrdinných činech, ale v množství činů každodenní lásky”. Dodal, že láska znamená sloužit a zasvětit život ostatním.

Papež František vyjel na veřejnost na vozíku

Evropa

Prohlášení za svatého se může uskutečnit po splnění tří základních podmínek: dotyčný musel vést příkladný křesťanský život, musel vykonat dva zázraky a musí být pět let po smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám