Hlavní obsah

Kreml obrozuje Pionýra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosvka

Obdobou sovětské pionýrské organizace se má stát nové ruské dětské hnutí s názvem Velká přestávka.

Foto: Profimedia.cz

Mladí pionýři v Moskvě na akci připomínající sté výročí vzniku pionýrské organizace, která se konala 17. května.

Článek

Státní duma, dolní komora parlamentu, již obdržela příslušný návrh s tím, že nová struktura má „napomáhat státní politice výchovy dětí“, informoval portál fontanka.ru.

Jako vychovatelé tam nesmějí působit aktivisté placení ze zahraničí, označovaní jako „zahraniční agenti“. Šéfem dozorčí rady organizace by se podle iniciativy měl stát ruský prezident Vladimir Putin.

Nemá být povinný

Návrh se na parlamentním webu objevil ve středu, kdy Rusko slavilo sté výročí vzniku celostátní pionýrské organizace v bývalém SSSR. Podle agentury RBK se sice iniciátoři inspirovali pionýrským hnutím, avšak účast v nové organizaci nebude na rozdíl od sovětských časů povinná.

Průzkum: Většina Rusů souhlasí s válkou

Evropa

Návrh již v dubnu podpořil šéf Kremlu s tím, že země potřebuje sjednotit dětská hnutí. Součástí nové struktury by se měla stát i Junarmija, dětská organizace spojená s armádou, jejíž vznik inicioval před šesti lety ministr obrany Sergej Šojgu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám