Hlavní obsah

„Všechny rakety zasáhly svůj cíl.“ Rusko ukončilo cvičení jaderných sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin sledoval středeční cvičení ruských strategických jaderných sil a vyslechl hlášení, které mu podal ministr obrany Sergej Šojgu. Oznámily to ruské tiskové agentury. Strategické síly splnily úkoly cvičení v plném rozsahu, všechny rakety zasáhly svůj cíl, dodala agentura TASS s odvoláním na Kreml.

Foto: Profimedia.cz

Lodě ruského námořnictva

Článek

Putin se spojil s ministrem z kremelského situačního střediska. Prostřednictvím videohovoru vyslechl hlášení šéfa resortu obrany a také náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Šojgu prohlásil, že cvičení bylo motivováno přípravou na případný nepřátelský jaderný útok proti Rusku.

„Soudruhu vrchní veliteli, v souladu s plánem výcviku ozbrojených sil se pod vaším velením koná cvičení, během kterého budou propracovány úkoly zasazení masivního jaderného útoku strategickými silami v reakci na nepřátelský jaderný útok,“ citovala Šojgua agentura TASS.

Ruské ministerstvo obrany ukázalo záběry odpálení mezikontinentální rakety Siněva z jaderné ponorky Tula a let strategického bombardéru Tu-95MS, který vypustil střely s plochou dráhou letu. V rámci cvičení byla z kosmodromu Pleseck vypuštěna také mezikontinentální raketa Jars. Jejím cílem – stejně jako rakety Siněva – byl polygon na Kamčatce na druhé straně Ruska.

Džihád proti satanismu. Rusko si vymyslelo na Ukrajině nový cíl

Zahraniční

Nejvážnější situace od karibské krize

Zpráva o oznámeném jaderném cvičení Ruska přichází v situaci, kdy je svět patrně nejblíže k jaderné válce od takzvané karibské krize z 60. let minulého století. Panují obavy, že by mohlo Rusko v rámci invaze na Ukrajinu použít malou jadernou hlavici. Moskva zase obvinila Kyjev, že se chystá použít špinavou bombu, tedy konvenční trhavinu s radioaktivním materiálem, a pak to shodit na Rusko.

O tom, že je situace skutečně vážná, svědčí i výroky amerických a dalších západních představitelů o případné reakci na použití jaderné zbraně Ruskem. Ukazuje se, že donedávna jen teoretickou možnost NATO už považuje za jedno z možných vyústění konfliktu. Ani takové napětí ovšem nezabránilo Severoatlantické alianci a Rusku v pořádání plánovaných jaderných cvičení.

Stoltenberg: Jaderné cvičení NATO příští týden bude

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám