Hlavní obsah

Královna Alžběta II. podepsala zákon k brexitu

– Londýn

Britská královna Alžběta II. podepsala zákon umožňující aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, na jehož základě bude zahájen proces odchodu Británie z Evropské unie. O tom rozhodli občané Spojeného království v červnovém referendu loňského roku a letos jej posvětili i britští zákonodárci.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

Podpis královny byl v zásadě jen formální záležitostí – žádný britský monarcha neodmítl podepsat jakýkoli zákon za posledních více než 300 let, konstatovala agentura AP.

Kabinet premiérky Theresy Mayové už několikrát avizoval, že článek 50 aktivuje do konce března. Až poté mohou začít dvouletá jednání mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách odchodu ostrovního království z evropského bloku. Mayová v minulosti také několikrát uvedla, že je připravena v případě nespokojenosti s nabídnutými podmínkami odejít z jednání, aniž by měla v ruce konečnou dohodu.

Předseda Evropské rady Donald Tusk ve středu varoval, že by brexit bez dohody s EU poškodil především samotnou Británii. „Spousta otázek by zůstala nevyřešená,” řekl Tusk.

Podle britského ministra pro brexit Davida Davise má britská vláda sice k dispozici analýzu dopadů případné absence konečné dohody, ta však byla vypracována ještě před loňským referendem o vystoupení z EU.

Ministerstvo pod jeho vedením žádný podobný posudek dopadů vypracovat nenechalo, neboť problematika zahrnuje „příliš mnoho proměnných a nejistot”. S premiérkou Mayovou se ale Davis přesto shoduje v tom, že žádná dohoda by pro Británii byla lepší variantou než dohoda špatná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám