Hlavní obsah

Britští lordi schválili další dodatek k zákonu o brexitu, Mayová je chce přehlasovat

Londýn
Aktualizováno

Britská Sněmovna lordů v úterý schválila nový dodatek k návrhu zákona o brexitu. Dodatek stanovuje, že parlament bude hlasovat také o konečné dohodě Velké Británie s EU o vystoupení, ať už bude dohoda vypadat jakkoliv.

Foto: Toby Melville, Reuters

Článek

Lordi dodatek odhlasovali také s podporou rebelujících toryů poměrem hlasů 366:268. Hlasování, které hlavní vládní vyjednavač brexitu David Davis označil za zklamání, se účastnilo vůbec nejvíce lordů od roku 1999.

Je to už podruhé, co vláda premiérky Theresy Mayové v horní komoře parlamentu narazila. Sněmovna lordů už minulý týden odhlasovala dodatek garantující práva pracovníků z EU v Británii. [celá zpráva]

O návrhu bude tedy znovu hlasovat Sněmovna reprezentantů a vláda doufá, že ta znovu odhlasuje a definitivně stvrdí její původní verzi.

Mayová počítá s tím, že se k vyjednané dohodě o vystoupení z EU bude moci před schvalovacím procesem v Evropském parlamentu vyjádřit britský parlament, ovšem pouze tak, že ji formálně schválí, jinak Británii nezbude, než obchodovat s EU podle tarifního režimu Světové obchodní organizace, uvedl server Financial Times.

Britská vláda stále věří, že dvouletou lhůtu pro brexit spustí tento měsíc, i když už se vzdala prvního možného termínu, tedy tohoto čtvrtka či pátku, kdy se koná summit EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám