Hlavní obsah

Velká Británie spustí proces odchodu z EU do konce března

Právo, ivi
Bratislava

Velká Británie do konce března aktivuje článek 50 lisabonské smlouvy o vystoupení země z Evropské unie. V pátek to v Bratislavě řekl britský ministr pro brexit David Davis. Ministr potvrdil, že to Londýn udělá navzdory rozhodnutí horní komory britského parlamentu, která tento týden schválila dodatek k návrhu zákona o brexitu ohledně vypracování návrhu garance práv občanů Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr pro brexit Davida Davis a slovenský premiér Robert Fico.

Článek

„Vyvineme maximální úsilí, aby jednání byla úspěšná pro obě strany a abychom zažehnali hrozby, že budou v dalších zemích povzbuzeny síly ohledně vystoupení,“ řekl Davis.

Omezení volného pohybu osob pro nové imigranty z členských zemí EU dnem zahájení jednání o brexitu označil ministr za mediální fámy. Davis konstatoval, že jednání by se měla zaměřit na to, aby obyvatelé EU žijící ve Velké Británii a Britové žijící v unii měli stejné podmínky pro práci a studium.

Hlavně neinspirovat další země

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) po jednání s Davisem konstatoval, že Británie by neměla mít z vystoupení z Unie pouze výhody, protože by to mohlo povzbudit další země k organizování referend o vystoupení z Evropské unie.

Předseda slovenské vlády připustil, že do budoucna budou existovat omezení ohledně příchodu cizinců do Británie. „Náš národní zájem nás nutí zajímat se také o osud občanů Slovenské republiky, kteří jsou ve Velké Británii. Nechceme, aby byli z důvodu brexitu jakýmkoli způsobem poškozeni,“ upozornil Fico.

Davis k tomu řekl, že Londýn bude k občanům Slovenska, kteří už žijí v Británii „velkorysý“. Fico konstatoval, že toto slovo může znamenat leccos. „Ďábel je vždy ukrytý v detailech. Budeme proto sledovat, jak se slovo velkorysost bude naplňovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám