Hlavní obsah

Královna Alžběta II.: Covid mě vyčerpal

Britská královna Alžběta II. prodělala na začátku letošního roku koronavirus. Panovnice, která letos v únoru oslavila 95. narozeniny, se s nemocí úspěšně vypořádala. O své zkušenosti promluvila v rámci virtuální návštěvy jedné z londýnských nemocnic.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

Hovoru se zúčastnili zaměstnanci Královské nemocnice v Londýně a také muž, kterému na následky onemocnění covid-19 zemřel bratr a syn. Královna sama onemocněla letos v únoru.

Buckinghamský palác uvedl, že průběh Alžbětina onemocnění byl mírný s příznaky podobnými nachlazení. Královna během hovoru řekla, že ji nemoc unavila a vyčerpala.

Během telefonátu si královna také vyslechla, jak se personál nemocnice vyrovnával s obrovským náporem během nejnáročnějšího období pandemie v uplynulých letech.

Královna Alžběta II. nemůže chodit, spekulují média

Evropa

Asef Hussain, který na následky onemocnění covid-19 přišel o bratra a syna, vyprávěl o svých zkušenostech.

Hussain byl v prosinci 2020 už třetím členem své rodiny, kterého kvůli nemoci museli přijmout do nemocnice. On se sice vyléčil, během jeho pobytu mu však zemřel syn s bratrem.

Královna: Úžasné, že všichni drželi za jeden provaz

Sám strávil sedm týdnů připoutaný k lůžku na plicním ventilátoru a z následků se zotavuje dodnes. „Tahle hrozná pandemie. Není to pěkný výsledek,” reagovala královna směrem k Hussainovi.

„Na posledních 18 měsíců budu vzpomínat s velkou hrdostí. Nejen na péči, kterou jsme poskytli každému jednotlivému pacientovi, který ležel na některém z našich nemocničních lůžek, ale i s hrdostí na každého zaměstnance, který každý den navzdory obavám a starostem nechal své rodiny doma a přišel do práce,” uvedla vrchní sestra Lopez Rey Ferrerová.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

„Drželi jsme pacienty za ruce, utírali jim slzy a utěšovali jsme je. Občas jsme měli pocit, že běžíme maraton bez cílové rovinky,” dodala.

Kvůli zvýšenému počtu pacientů s covid-19 otevřela nemocnice speciální oddělení pro covidové pacienty nesoucí královnino jméno. Dosud se v něm léčilo přibližně 800 lidí z oblasti severovýchodního Londýna.

Královna ocenila spolupráci, která při budování oddělení panovala. „Je velmi zajímavé, že když se jedná o nějakou velmi důležitou věc, všichni spolupracují a táhnou za jeden provaz. Úžasné, že?” dodala Alžběta II.

Reklama

Výběr článků

Načítám