Hlavní obsah

Královna Alžběta II. nemůže chodit, spekulují média

Mělo jít o první veřejné vystoupení 95leté panovnice od února, královna Alžběta II. ale nakonec účast na pondělní bohoslužbě ke dni britského Společenství zrušila.

Foto: Daniel Leal, Reuters

Princ William přivítal ve Westminsterském opatství britského premiéra Borise Johnsona (vpravo).

Článek

„Po diskusi s královskou rodinou královna požádala prince z Walesu (syna Charlese), aby v pondělí zastupoval Její Veličenstvo na bohoslužbě Commonwealthu ve Westminsterském opatství,“ uvedl v pátek Buckinghamský palác v prohlášení.

Rozhodnutí prý nesouvisí s žádnou nemocí, ale s obavami o pohodlí královny při dopravě na bohoslužbu a zpět.

Média ovšem spekulují, že panovnice trpí zdravotními problémy. Jak připomněla stanice BBC, Alžběta si minulý měsíc při setkání s představiteli britského námořnictva postěžovala na bolesti v levé noze. „Jak vidíte, nemůžu se hýbat,“ řekla jim opřená o hůl.

Tady jsem, ale nemohu se hýbat. Královna Alžběta se po Charlesově covidu opět ukázala

Zahraniční

„Westminsterské opatství pro ni není ideální, protože musí ujít pěkný kus, než se dostane ke svému místu na sezení,“ řekla serveru Express Angela Levinová, expertka na královskou rodinu.

„Snažili se najít nějaký způsob, jak by tam mohla dorazit zadním vchodem, ale nevyšlo to, protože jsou tam schody,“ dodala.

Podle paláce ale bude královna tento týden pokračovat v dalších plánovaných aktivitách včetně osobních audiencí.

Očekává se také, že se koncem března zúčastní děkovné bohoslužby za život svého manžela prince Philipa, který zemřel loni v dubnu.

Harry nedorazil

Panovnice se hodlá vrátit k běžným povinnostem krátce poté, co v únoru oslavila 70. výročí nástupu na trůn. Od té doby vykonává své povinnosti převážně ze svého sídla na hradě Windsor.

Na veřejnosti se příliš neobjevuje od loňského října, kdy strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím. Od té doby má na radu lékařů odpočívat.

Alžběta II. vládne Britům již 70 let

Koktejl

Královně vyšel minulý měsíc pozitivní test na koronavirus, trpěla mírnými příznaky. Minulé pondělí se už ale ve Windsoru setkala s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

Pondělní bohoslužby ke dni britského Společenství se nezúčastnil ani královnin vnuk princ Harry.

Ten nyní žije v Los Angeles se svou americkou manželkou Meghan a vede soudní spor s britskou vládou o svou bezpečnost.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Harryho vztahy s ostatními členy královské rodiny jsou napjaté od doby, kdy se přestěhoval do USA a zřekl se královských povinností.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II. na záběrech z 16. února 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám