Hlavní obsah

Kouř z lesních požárů na Sibiři se poprvé v historii dostal až na Severní pól

Novinky, mso
Moskva

Lesní požáry netrápí jen Jižní Evropu, ale také Sibiř. Kouř z nich se dostal poprvé v historii až na Severní pól, ohrožuje jaderné výzkumné centrum a tisíce lidí kvůli němu musely opustit domov, uvedl deník Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Sibiři hoří 155 lesních požárůVideo: AP

 
Článek

Hustý a štiplavý kouř za poslední týden dosáhl na Severní pól z oblasti Jakutska. Během té doby urazil cestu přibližně tří kilometrů.

Podle vědců z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se vůbec poprvé v historii stalo, že se nad Severní pól kouř dostal.

Biblická katastrofa, zoufá si plameny sežehnuté Řecko

Evropa

Lesní požáry na Sibiři způsobily vysoké teploty a také největší sucho za posledních 150 let. Podle odborníků se jedná o následek globálního oteplování.

Jen za letošní rok už se kvůli lesním požárům dostalo do ovzduší 505 megatun oxidu uhličitého, přičemž za celý loňský rok se jednalo o 450 megatun.

Sibiřské lesní požáry navíc způsobují výrazné komplikace jadernému výzkumnému centru v Sarově, kde už byl vyhlášen stav nouze. V sarovském centru kromě výzkumu navrhují také nové jaderné rakety, včetně hypersonického arzenálu.

Požáry na západě Kanadě zničily už druhé městečko

Amerika

Rusko do boje s ohněm povolalo kromě hasičů také národní gardu. V Jakutsku už museli evakuovat tisíce lidí.

Letos v létě už lesní požáry v Rusku zničily území o velikosti celého Řecka. Jakutsko je zasaženo nejhůře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám