Hlavní obsah

Koncert v Kyjevě, na kterém vystoupil i Kocáb, museli přerušit kvůli leteckému poplachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní festival Pohoda Loves Ukraine v kyjevském klubu Atlas museli přerušit kvůli leteckému poplachu. Po jeho odvolání se organizátoři rozhodli v programu pokračovat. Na festivalu vystoupil také Michael Kocáb, který se stal v bývalém Československu symbolem odchodu sovětských vojsk.

Foto: Petr Horník , Právo

Michael Kocáb

Článek

Organizátoři nejdříve informovali, že program bude zrušen, nakonec ale po odvolání poplachu mohl program v klubu, který byl znovuotevřen vloni na podzim, pokračovat.

Na akci vystoupily také slovenské kapely FVLCRVM, Berlin Manson, Karpatské chrbáty, Fara a Vydrapená bužírka Punk Systém. Zahrály i tři ukrajinské skupiny Stantsiya Mir, Hyphen Dash a Lucas Bird. Akce byla první, na které bylo v klubu mezinárodní zastoupení umělců, uvedl slovenský Denník N.

Před hudebním programem proběhla diskuse s Kocábem a hlavním organizátorem festivalu Pohoda Michalem Kaščákem. Akci organizuje Pohoda společně s iniciativou Music Saves Ukraine a organizací Ukrainian Association of Music Events.

„Po dvou letech kruté ruské agrese je důležité ukázat Ukrajincům podporu a spolupatřičnost i přímo v jejich zemi,“ uvedl Kaščák, který věří, že akce se stane precedentem pro celou evropskou hudební scénu. „V Kyjevě jsou úžasné kluby, vynikající podmínky pro živé hraní, a hlavně úžasní lidé,“ dodal.

Na akci se platilo dobrovolné vstupné a výtěžek poputuje iniciativě Music Saves UA, která humanitárně pomáhá lidem na Ukrajině.

V týdnu před akcí odevzdali organizátoři Ukrajincům devět sanitních vozů a pick-upů ze sbírky organizované slovenským Denníkem N. Tuto sbírku podporuje i festival Pohoda. O převoz záchranek se postarali přímo umělci, kteří v Kyjevě vystoupí, včetně Kocába. Celkově se už přes zmíněný projekt podařilo zakoupit třicet sanitních vozů, off-roadů a pick-upů. Tato vozidla zachraňují životy přímo na frontě.

Ruští diverzanti zabili v Sumské oblasti dva civilisty, hlásí Ukrajina

Evropa

Zesměšňování na Slovensku

Nejsilnější slovenská vládní strana Směr – sociální demokracie premiéra Roberta Fica využila zmíněnou akci k tvrzení, že v Kyjevě je normální život. Vládní strana také upozornila, že akci sponzorují Nadace otevřené společnosti a Nadace Pontis a za vším jsou peníze amerického finančníka George Sorose.

Šéf Ficových poradců Erik Kaliňák a Richard Glück, který rovněž pracuje na úřadě vlády, ve videu zveřejněném na sociální síti zesměšňovali akci v Kyjevě s tím, že klub Atlas má bar na střeše, odkud je skvělý výhled.

„Kdo zorganizuje megapárty na střeše budovy ve městě, které každý boží den čelí vražednému bombardování?“ položil řečnickou otázku Glück. „Účastníci akce budou v absolutním bezpečí, protože sám Vitalij Kličko bude stát na nedaleké kostelní věži a zapne nepřekonatelnou vzdušnou obranu, levým hákem zlikviduje ruské rakety Kinžal a pravou rukou je chytí a hodí zpět na Krym, čímž způsobí těžké ztráty už stejně zdecimované ruské armádě,“ řekl Glück.

Fico se tento týden setkal se svým ukrajinským partnerem Denysem Šmyhalem v Užhorodu a na otázku novináře, proč nejel až do Kyjeva, tvrdil, že v ukrajinském hlavním městě je normální život a není tam válka.

Řekl to jen několik hodin po ruském útoku na Kyjev, při němž bylo zraněno nejméně 20 lidí, z toho několik dětí.

V Kyjevě žádná válka není, mudroval Fico, který tam ale nejede. Poté utekl z tiskovky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám