Hlavní obsah

Ruští diverzanti zabili v Sumské oblasti dva civilisty, hlásí Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská průzkumná a sabotážní skupina pronikla v sobotu ráno do ukrajinské Sumské oblasti a zastřelila dva civilisty – bratra a sestru. S odvoláním na ukrajinské úřady to napsaly server RBK-Ukrajina a také agentura AFP. Útok se podle nich odehrál v pětikilometrovém pásmu u hranic s Ruskem a činitelé znovu vyzvali obyvatele příhraničí, aby se evakuovali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nepřátelská průzkumná a sabotážní skupina dnes ráno brutálně a cynicky zastřelila bratra a sestru z Chotinské hromady,“ uvedla na platformě Telegram vojenská správa Sumské oblasti, podle níž dvojice žila v obci Andrijivka. Ta se nachází asi čtyři kilometry od hranic s ruskou Kurskou oblastí. Hromada je ukrajinské označení pro správní jednotky zahrnující například město a přilehlé vesnice.

Ukrajinská generální prokuratura později uvedla, že ruští „okupanti“ ostřelovali vůz s civilisty jedoucí po silnici mezi dvěma vesnicemi. „Zemřel čtyřiapadesátiletý muž, který řídil, a jeho osmašedesátiletá sestra,“ uvedla prokuratura na Telegramu, kde zveřejnila snímek osobního auta s rozbitými okny. O sabotážní skupině se tento úřad ve své zprávě výslovně nezmiňuje, používá termín „okupanti“. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Pěšky 600 kilometrů na území nepřítele. Ukrajinci prozradili, jak ničili ruské bombardéry

Válka na Ukrajině

Ačkoli k tomuto typu přeshraničních partyzánských útoků dochází zřídka, čas od času jsou hlášeny, podotkla agentura AFP a připomněla, že také ruské úřady v minulosti obvinily ukrajinské sabotážní skupiny z proniknutí do obcí na své straně hranice.

Ukrajinský server RBK-Ukrajina píše, že ruské průzkumné a sabotážní skupiny neustávají ve své snaze proniknout na území Černihivské a Sumské oblasti. Podle pohraničníků se snaží zjistit polohu ukrajinské armády a také zaminovat území, napsal web. Serhij Najev, velitel ukrajinských sil, jenž dohlíží na severní vojenský sektor, nedávno uvedl, že od začátku letošního roku se ruské průzkumné a sabotážní skupiny pokusily pětkrát proniknout do pohraničí v Sumské a Černihivské oblasti.

Ruská armáda vtrhla na začátku své invaze v únoru 2022 také do obou těchto regionů a některé jejich části okupovala. Setkala se však se silným ukrajinským odporem a po několika týdnech se odtamtud stáhla. Ukrajinské úřady zároveň Rusko viní z toho, že příhraniční regiony stále ostřeluje.

Moskva se k sobotním informacím nevyjádřila. Rusko navzdory množícím se svědectvím o opaku dlouhodobě popírá, že na Ukrajině útočí na civilisty. OSN zatím potvrdila, že boje od začátku ruské invaze připravily na Ukrajině o život přinejmenším 10 tisíc civilistů, byť skutečné počty budou pravděpodobně vyšší. V Rusku jsou podle OSN desítky mrtvých.

Rusko dokazuje nástup ukrajinských zajatců do letadla videem. Na záběrech je rozeznat nejde

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám