Hlavní obsah

Kněží mají nahlašovat trestné činy i přes zpovědní tajemství, navrhují na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberální strana Svoboda a Solidarita (SaS) navrhuje úpravu smlouvy s Vatikánem, aby kněží mohli nahlašovat trestné činy, o nichž se dozvědí při zpovědi. Týkalo by se to především sexuálního zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Zpovědnice. Ilustrační foto

Článek

Kněží v současnosti nejsou povinni nahlašovat policii trestné činy, pokud se při zpovědi dozvědí o sexuálním zneužívání. Církev se tím často obhajuje před kritikou, že ututlává sexuální skandály. Příslušnou smlouvu s Vatikánem podepsalo Slovensko v roce 2000 a stát se v ní mimo jiné zavázal garantovat výhradu ve svědomí a finančně podporovat církev.

Konzervativní kruhy návrh SaS okamžitě kritizovaly a šéf Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Milan Majerský to přirovnal k omezování náboženské svobody v dobách komunismu. „SaS navrhuje zasahování do fungování církve a katolických principů,“ tvrdí Majerský. „Zpovědní tajemství je nedotknutelné v každé zodpovědné demokratické zemi. U nás to garantuje smlouva s Vatikánem. Předkladatelům vzkazuji, že radši se nechám zavřít, ale zpovědní tajemství nikdy nevyzradím,“ nechal se slyšet katolický kněz Anton Ziolkovský.

Právo platit v hotovosti bude součástí slovenské ústavy

Evropa

Jeden z předkladatelů Miroslav Žiak ze strany SaS říká, že se jedná o nedorozumění a nechtějí rušit zpovědní tajemství jako takové. Vatikánské smlouvy chtějí modifikovat tak, aby neumožňovaly utajování trestného činu z důvodu zpovědního tajemství. „Nikdo z nás nechce útočit na církev a už vůbec nechceme nic zakazovat,“ zdůraznil. Návrhem podle Žiaka reagují na sexuální skandály mezi kněžími, a pokud se kněží v rámci zpovědi dozvědí o zneužívání, měli by to oznámit policii. Cílem SaS je odhalovat a postihovat sexuální delikty.

V zahraničí prý běžná věc

Podle Žiaka je to v zahraničí běžná věc a stejnou změnu zavedli například v roce 2012 v Austrálii. Podobně to funguje ve Francii a ve Spojených státech. Problém na Slovensku podle Žiaka spočívá v tom, že církev se řídí kanonickým právem a v případě sexuálního zneužívání to řeší v rámci svého interního církevního procesu, případně kněze přesunou na jiné místo.

Televize Markíza loni odhalila případ kněze, který na Oravě zneužíval nezletilou dívku. Když jí bylo čtrnáct let, měli spolu na faře pohlavní styk. Církev případ neohlásila a vedla vlastní vyšetřování. Až otec zneužívané dívky případ oznámil policii a kněz dostal podmíněný trest na tři roky.

Trestně stíhaný slovenský policejní exprezident to zkusí za Ficův Směr do parlamentu. Přirovnal se k Havlovi

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám