Hlavní obsah

Trestně stíhaný slovenský policejní exprezident to zkusí za Ficův Směr do parlamentu. Přirovnal se k Havlovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar (61), který po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Mariny Kušnírové v roce 2018 odstoupil z funkce, bude v zářijových parlamentních volbách kandidovat za stranu Směr – sociální demokracie Roberta Fica. Gašpar to potvrdil v diskusím pořadu televize TA3.

Foto: Marko Erd, ČTK/AP

Bývalý policejní prezident Tibor Gašpar

Článek

Denník N v této souvislosti upozornil, že Gašpar je stále trestně stíhaný v kauze Očistec a rok strávil ve vyšetřovací vazbě.

Na otázku moderátora, zda si umí představit, že by za těchto okolností opět mohl stanout v čele policie, se Gašpar začal srovnávat s bývalým československýma českým prezidentem Václavem Havlem. „Použiju příklad bývalého prezidenta Václava Havla, který byl tři roky ve vězení a stal se prezidentem celé země,“ řekl Gašpar.

Fico by chtěl po volbách vládnout s Pellegrinim

Zahraniční

Kauza Očistec se týká podezření, že policii za éry Gašpara a ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Směr) mafiánským způsobem zneužíval oligarcha blízký Směru a Gašparův příbuzný Norbert Bödör, konstatoval Denník N.

Gašpar stál v čele policejního sboru v letech 2012 až 2018. Z funkce odstoupil v květnu 2018, několik měsíců po vraždě novináře a jeho snoubenky. Stalo se to po veřejném tlaku a po dohodě s premiérem Petrem Pellegrinim, který nastoupil po Ficovi.

Slovenská policie měla za Fica lustrovat opoziční politiky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám