Hlavní obsah

Ostřelovaný Bělgorod skončil mezi nejlepšími městy pro život v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělgorod

Ruské město Bělgorod, které ukrajinská armáda pravidelně ostřeluje a ve kterém působí několik ruských partyzánských skupin bojujících na straně Ukrajiny, se stalo čtvrtým nejlépe hodnoceným ruským městem v pohodlnosti a kvality životního prostředí. Vyplývá to z dokumentu ruského ministerstva stavebnictví zvaného „Index kvality městského prostředí“ za rok 2023, na který poukázal list The Moscow Times.

Foto: Profimedia.cz

Ostřelování Bělgorodu

Článek

Bělgorod v indexu získal 250 bodů, stejný počet získalo i město Ťumeň ze stejnojmenné oblasti. Obě města tak zaostala pouze o jeden bod za první trojicí, v níž se umístilo Mytišči a Chimki z Moskevské oblasti a Jaroslavl z Jaroslavské oblasti, píše The Moscow Times.

Celkem bylo hodnoceno 1117 měst, která jsou rozdělena do skupin podle velikosti a klimatických podmínek. Za příznivé pro život bylo označeno 759 z nich. Při výpočtu bylo analyzováno 36 ukazatelů. Maximální počet bodů, které mohlo město získat, byl 360.

Kromě Bělgorodu se na seznamu objevilo dalších deset měst z Bělgorodské oblasti, včetně Graivoronu (220 bodů), Šebekina (219 bodů) a Valujki (207 bodů). Celkově byl region hodnocen velmi dobře. Podíl měst s pohodlným životem v něm činil 91 procent.

Opět nemáme dobré ráno, posteskl si gubernátor ruského Bělgorodu. Město čelilo ostřelování

Válka na Ukrajině

Hodnotila se i bezpečnost města

Ruský exilový list dále uvedl, že podle ministra výstavby, bydlení a komunálních služeb Ireka Faizullina bylo hodnoceno například „zvelebení území a veřejných prostranství“ nebo „rozvoj silniční sítě a dopravní, sociální a volnočasové infrastruktury, pěší dostupnost městských atraktivit“. A také bezpečnost města.

S ohledem zejména na poslední zmíněný faktor ale není příliš jasné, jak mohl být Bělgorod ve své skupině hodnocen tak vysoko, když je pravidelně ostřelován. Další města jsou navíc rovněž vystavena sabotážním útokům ruských paramilic, jako je Ruský dobrovolnický sbor nebo Legie Svoboda Rusku, které se zaměřují především na vojenské objekty a které na ruském území operovaly už v loňském roce.

Frustrace a chaos. Obyvatele ruského Šebekina trápí nezájem Moskvy

Evropa

V souvislosti s tím gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov navíc v půlce března oznámil, že ruské úřady kvůli ostřelování pohraniční oblasti evakuují zhruba devět tisíc dětí do jiných oblastí Ruska.

„Velké množství vesnic k dnešnímu dni přesídlujeme. Nyní plánujeme odvézt asi devět tisíc dětí z okresu měst Bělgorod, Šebekino a Grajvoron v Bělgorodské oblasti,“ prohlásil podle listu RIA Novosti Gladkov.

V Bělgorodské oblasti také podle The Moscow Times vzrostl počet závažných a zvláště závažných trestných činů na rekordní úroveň. Podle údajů ruského ministerstva vnitra zde bylo v loňském roce zjištěno 5614 takových činů. Jedná se o nejvyšší číslo minimálně od roku 2010.

Rusko evakuuje děti z Bělgorodské oblasti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám