Hlavní obsah

Frustrace a chaos. Obyvatele ruského Šebekina trápí nezájem Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ruském Šebekinu, blízko hranic s Ukrajinou, se kvůli intenzivnímu ostřelování v posledních týdnech vystupňovaly napětí a chaos. Mnozí místní proto odtud v posledních dnech narychlo uprchli. Trápí je nezájem Moskvy. Svědectví místních obyvatel shromážděná nezávislými novináři ze sdružení Bereg přinesl portál Meduza.

Foto: Governor Of Belgorod Region, Reuters

Zničená vozidla po ostřelování údajně ukrajinskými silami ve městě Šebekino

Článek

Ruské úřady viní z ostřelování ruských příhraničních oblastí ukrajinské síly. Kyjev zodpovědnost za tyto útoky odmítá. Oficiálně se k nim naopak hlásí partyzánská a v Rusku zakázaná bojová uskupení Legie „Svoboda Rossiji“ a Russkij dobrovolčeskij korpus. Podle Moskvy jde jednoznačně o teroristy, oni sami se prezentují převážně jako „bojovníci za svobodu“.

Poprvé se asi čtyřicetitisícové Šebekino, které leží zhruba šest kilometrů od hranic s Ukrajinou, stalo terčem ostřelování v říjnu loňského roku. Palba tehdy zasáhla obchodní centrum Galereja, kde následkem toho vznikl požár, dva lidé podle ruských médií zemřeli a 14 dalších jich utrpělo zranění. Už tehdy se mnozí rozhodli z města odjet.

Letos na jaře se ale intenzita ostřelování prudce zvýšila. Začátkem tohoto měsíce se nakonec ruské úřady rozhodly k evakuaci obyvatel. „Když začali mluvit o ukrajinské protiofenzivě, tak napětí narůstalo a v posledních jarních dnech to bylo už hrozné. Nestyděli se cílit na rezidenční čtvrti,“ postěžoval si Nikita.

Foto: Freedom Of Russia Legion, Reuters

Záběry z dronu zveřejněné Legií Svoboda Rusku ukazují údajné zničení ruských vojenských cílů poblíž Šebekina

Zelenskyj kritizoval OSN a Červený kříž: Proč nepomáhají u zničené přehrady?

Válka na Ukrajině

Organizovaná a systematická evakuace podle svědectví místních příliš neprobíhala. Lidé si zajišťovali odjezd převážně sami, odjížděli autobusy, taxíky nebo se sousedy v osobních autech. Například Ilja ale popsal, že ho z města, stejně jako další lidi, odvezli vojáci. „Vyjet z města nahánělo hrůzu, protože ostřelování často zasahuje silnice. Zůstat na místě ale nahánělo hrůzu ještě větší,“ uvedla Aljona.

Místní obyvatelé proto začali na sociálních sítích šířit heslo „Šebekino je Rusko“ s příslušným hashtagem, aby upoutali na situaci ve městě pozornost celonárodních médií a federálních úředníků.

Na nezájem ze strany zbytku Ruska si stěžují také v internetových diskuzích v lokálních skupinách. „Kdo řekne, kde je v Šebekinu klid?“ tázal se například podle novinářů jeden z místních. „Nejklidněji je v Moskvě, té se speciální vojenská operace netýká,“ odpověděl mu jiný obyvatel Šebekina.

Během jednoho z nočních ostřelování si pak místní obyvatelka na lokálním telegramovém kanálu ulevila a pak pokračovala: „Jsme v Rusku, nebo kde? Zastanou se nás?“

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Evakuovaní obyvatelé Šebekina dostávají humanitární pomoc v Belgorodu

Foto: Governor Of Belgorod Region, Reuters

Nábojnice na ulici po ostřelování Šebekina

Podobné pocity frustrace popsala novinářům také Jelena. „Doufali jsme, že nás ochrání aspoň wagnerovci (Wagnerova soukromá vojenská společnost) nebo kadyrovci (milice čečenského vůdce Ramzana Kadyrova). Ale nikdo se o nás nezajímá. Dříve se zdálo, že válka je někde v dálce, ale teď jsme se i my ocitli v nejistotě a nevíme, co dělat,“ shrnula.

Podle ní ve městě panuje chaos a rabuje se v něm. Jelena popsala, že v supermarketu, kde pracuje, jsou vyražené dveře a několik obchodů s mobilními telefony bylo vykradeno.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Kouř stoupá nad městem Šebekino po nahlášeném ostřelování v průběhu rusko-ukrajinského konfliktu 7. června

„Na nás platí jenom síla.“ Ruští partyzáni verbují lidi k útoku na Moskvu. Zájemců jsou prý tisíce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám